Zet deze ene kleine stap en je productiviteit gaat door het dak

kleine stappen richting gewoontes
Productiviteit kan soms iets overweldigends zijn. Wanneer je wordt geleefd door de waan van de dag kan het pad richting een productieve dag enorm ver weg lijken. Maar niet getreurd. I’m here to help. In deze blog ga ik in op de 1ste kleine stap die je vandaag kan zetten zodat jouw productiviteit morgen door het dak gaat!

Deel deze tips met je collega's:

Productiviteit is een set aan gewoontes

Of je productief bent of niet hangt voor het grootste deel af van ons gedrag. Sta je bijvoorbeeld aan de lopende band dan bepaalt de snelheid van de band hoe hard je werkt. Ook al zou je graag zelf minder hard werken, die band loopt gestaag door. Maar waarschijnlijk sta jij niet aan de lopende band en bepaal jij zelf welke taak jij wanneer oppakt. Er is dus ook niemand die zegt dat je harder of zachter moet. De manier waarop jij werkt bepaalt of je een productieve dag hebt.

Productiviteit hangt dus af van jouw gedrag. Het grappige is echter dat het overgrote deel van ons gedrag onbewust is. We hebben eerder aangeleerde manieren van werken tot gewoontes gemaakt.

We maken dus lang niet altijd een bewuste keuze om iets wel of niet te doen en daarom is het belangrijk dat jij je hier in ieder geval wél bewust van bent. Want zodra je er bewust van bent, kun je het veranderen. Als je dat wil natuurlijk.

Niet elke gewoonte is een slechte gewoonte

Want niet elke gewoonte is persé een slecht gewoonte. Zo hadden wij op mijn oude werk altijd de gewoonte om samen koffie te halen. Eventjes opstaan, van het scherm af en naar het koffiezetapparaat lopen. Zo kwam je lekker in beweging en had je een korte pauze met wat smalltalk. In veel organisaties zie ik dat mensen om de beurt koffie halen of dat bepaalde personen vaker koffie halen voor de rest die dan lekker blijft zitten. Zo kom je natuurlijk niet aan je broodnodige beweging 😉

Kortom: Vaak weet je zelf welke gewoontes wél bijdragen aan je gezondheid en productiviteit en welke niet. Maar soms vallen ze minder op. Omdat ze zo ‘gewoontjes’ zijn geworden. Ze zijn een vast onderdeel van de dag.

Afleiding als gewoonte

Één hiervan is afleiding. Anders gezegd: de gewoonte om je telkens te laten afleiden van het werk dat er écht toe doet. En de verklaring is logisch. Werk dat er écht toe doet is vaak intens. Je hebt concentratie nodig, je moet erbij nadenken: het kost energie. En daar hebben we vaak niet zo’n zin in!

Toch lukt het de meeste mensen wel om werk dat er écht toe doet zo nu en dan te doen. Ze beginnen dan lekker vroeg of gaan juist ’s avonds laat door, ze sluiten zich voor een tijde even op of er is gewoon een deadline die toch echt gehaald moet worden. De urgentie is dan zo groot dat men wel moet.

Op zich niets mis mee. Maar waarom moet het doen van belangrijk werk altijd gepaard gaan met deadlines of radicaal veranderen van je omgeving? Zo moeilijk moet het toch niet zijn?

Afleiding leidt tot voldoening

Toch is dat het wel. Want afleiding leidt tot korte termijn voldoening. Het is gemakkelijk om te doen en levert je snelle dopamine shots op. Een korte energie boost omdat je hersenen weer eens wat nieuws hebben gezien. Top op dat moment, vervelend op de lange termijn.

En juist omdat het zo top is op dat moment én simpel om te doen gaat het ook niet lukken om op basis van wilskracht of motivatie dit gedrag te veranderen. We moeten op zoek naar een andere strategie.

Die 1ste kleine stap…

En dat is het zetten van die eerste 1e kleine stap: namelijk de trigger van afleiding weghalen. Ook wel bekend als notificaties. En dan nog specifieker: de meldingen die je krijgt zodra er een nieuwe e-mail binnenkomt.

Want ook al is je telefoon je grootste afleider in je privéleven. Je e-mail is dat op je werk. Elke keer als je geconcentreerd aan een taak aan het werken bent en je laat je afleiden kost je dat 10 minuten om weer op je oude concentratieniveau te komen. Zonde van de tijd voor een e-mailtje dat überhaupt ‘ter info’ was 😉

Zet dus je outlook meldingen, pop-ups EN teller uit. De meldingen en pop-ups zijn vaak wel bekend, maar de teller is net zo afleidend. Als je namelijk ziet dat je 3 nieuwe e-mails hebt (in je taakbalk, Windows tegel of startscherm) ben je alsnog nieuwsgierig en wil je gaan kijken. Neem dit dus mee.

…richting meer productiviteit

Die 1ste kleine stap gaat je helpen richting meer productiviteit. Want je zult zien dat het werk dat er écht toe doet beter wordt, terwijl het ook nog eerder af is.

En dat motiveert zo enorm.

Dat je zin hebt in de volgende kleine stap.

Dus mijn vraag aan jou: Ga jij ‘m zetten?

Nog steeds nieuwsgierig?

overzicht rust en impact

Zo zet je een systeem neer waarmee je nooit meer onnodig druk bent

Nooit meer onnodig druk.

Haalbaar voor iedereen als je het mij vraagt.

Dus ook voor jou!

Zo aan het einde van het jaar heb ik al mijn kennis samengevoegd in één groot monsterartikel.

5 concrete, praktische stappen.

Met als uitkomst: 1 werkbaar systeem.

Het is een complete gids richting meer overzicht, rust én impact.

Zodat jij er komend jaar lekker mee aan de slag kunt.

En langzaam stappen kunt zetten richting een relaxtere werkweek.

Ik hoop dat je het leuk vind.

Lees snel verder »

Tof! Ik spreek je snel.

Klik hieronder op de kalender om een geschikt tijdstip te kiezen.

A set of time slots for Kennismaking with Guus Heezen