Wordt creatiever door het aanbrengen van structuur

waarom kaders vrijheid geven
Alles opschrijven, je to-do lijst bijhouden, een planning maken. Het wordt gezien als extra werk en een beperking van je vrijheid. Want als je van tevoren alles vast zet dan voelt dat zo 'control-freak' achtig en heb je geen ruimte meer voor creativiteit. Een foute aanname wat mij betreft! Het aanbrengen van structuur brengt juist meer vrijheid, in plaats van dat het je vrijheid ontneemt. Terwijl het ontwijken van structuur juist leidt tot meer beperkingen. In deze blog ga in op deze paradox en leg ik uit hoe het aanbrengen van structuur ervoor zorgt dat je meer creativiteit in je werk kan brengen.

Deel deze tips met je collega's:

In onze maatschappij is er soort dogma waarin gedacht wordt dat alles kan. Je kunt overal komen, je kunt zo veel mogelijk taken in je werkdag stoppen en des te meer je doet, des te beter je bezig bent.

Maar kloppen deze denkwijzen wel?

 “Alles kan, maar alles heeft een prijs”

Zegt businesscoach Tibor Olgers altijd.

Ik ben dat volledig met hem eens. Want als ik ALLES zou willen doen, dan ga ik daar waarschijnlijk een prijs voor betalen in de vorm van stress, lichamelijk klachten of een ongezond lichaam.

Ik moet dus voor mezelf bepalen WAT ik precies wil en WELKE prijs ik daar voor wil bepalen. Door dit te bepalen zet ik kaders omdat ik bij het bepalen van WAT ik precies wil ook direct helder heb wat ik NIET wil.

Het belang van kaders

Als we kijken naar het belang van kaders dan valt één ding op: ze zijn overal. Bekijk het plaatje van een voetbalveld eens vanuit het perspectief van kaders. Als het goed is zie je nu een speelveld met lijnen, waarbij je weet dat als de bal buiten de lijn valt, de bal uit is en we pas verder gaan met het spel als deze weer in wordt gegooid.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Stel je dus eens voor: Wat zou er met het voetbalspel gebeuren als we de doelen laten staan, maar alle buitenlijnen verwijderen? Waarschijnlijk wordt er bijna niet gescoord of wordt er juist gescoord op hele gekke manieren. Allemaal zaken die ervoor zorgen dat het spel een stuk minder leuk wordt dan dat het nu is.

En stel je voor dat we de doellijnen verwijderen. Dan is scoren helemaal niet meer mogelijk…

Zo kan ik nog tal van voorbeelden noemen waarin het aanbrengen van kaders er juist voor zorgt dat het spel spelen leuk blijft en we daar ons ook volledig op kunnen focussen.

Zo is het ook met productiviteit. Als we de kaders op een juiste manier zetten kunnen we het spel beter spelen. Het spel waarin we uiteindelijk willen scoren op de door ons gezette doelen.

Productiviteitskaders

Want wat gebeurt er al we geen kaders hadden op ons werk? Dan werd het waarschijnlijk een zooitje.

Gelukkig zijn er in de basis al kaders die we allemaal kennen. Zo werk je vaak met een vaste begin- en eindtijd (8-5) en hebben ook meetings vaak een maximale tijdsduur.

Prima begin, maar zo gaan we er niet komen.

Tussen 8 en 5 is er namelijk nog voldoende ruimte om ons te laten leiden door de waan van de dag:

  • De gehele dag reageren op e-mail in plaats van te werken aan wat er voor ons toe doet.
  • Continu switchen van taak omdat er weer iets van afleiding tussendoor komt.
  • Ons belangrijkste werk tussendoor proberen te doen in plaats van daar mee te beginnen.

Willen we dus richting meer productiviteit dan zullen we nog meer kaders en bovenal ook structuur moeten gaan aanbrengen.

Waarom kaders en structuur nodig zijn voor creativiteit

Voordat we dat gaan doen moet ik nog wel even concreet zijn: met meer productiviteit bedoel ik niet dat we meer gaan doen. We gaan de dingen die voor ons belangrijk zijn beter doen.

De skill die ervoor zorgt dat je belangrijke taken beter gaat doen is creativiteit: het vermogen om nieuwe of originele oplossingen te vinden op bestaande (of nieuwe) problemen. Oplossingen die veel waardevoller zijn dan waar de massa mee kan komen.

Oplossingen waarmee je als bedrijf een voorsprong kan maken op je concurrentie.

Het grappige hierin is: juist ‘creatieve’ mensen houden niet van kaders en structuur. Omdat het voor hun gevoel zorgt voor een beperking in de creativiteit. Maar is dat wel zo?

Want hoe kun je creatief bezig zijn als je:

  • Continu zaken vergeet waardoor je ad-hoc gestoord wordt en direct aan de slag moet vanwege een hoge urgentie
  • Je het overzicht kwijt bent en je hoofd hierdoor continu bezig is met wat je allemaal nog moet doen.
  • Niet vooruit plant waardoor je veel werk in weinig tijd moet proppen vanwege een deadline.
  • Je continu laat afleiden door onbelangrijke zaken en dus geregeld switcht van taak.

Misschien vind je dat allemaal wel meevalt. Ik deel hierin een andere mening. Je kunt namelijk veel beter creatief werk doen met een opgeruimd hoofd, een duidelijke planning en een afleidingsvrije omgeving.

Hierdoor werk je relaxter en kost het minder energie. Energie die je dan kunt besteden aan het creatieve denkproces.

Kies je eigen kaders

Kaders en structuur zijn dus enorm belangrijk voor je creatieve proces. Je wilt de kracht van deze beperkingen dus benutten, maar je wil ook niet het gevoel krijgen dat er geen ruimte meer is voor vrijheid en flexibiliteit. Wat mij betreft is deze combinatie prima mogelijk en wel op de volgende manier:

Kies ZELF je eigen kaders

Want het gevoel dat kaders leiden tot minder vrijheid speelt alleen op als anderen deze kaders vóór jou bepalen. Zodra je zelf kiest voor kaders en structuur kies je ook zelf wat je precies doet en in welke mate je dit doet.

Sterker nog; zodra jij NIET zelf je kaders bepaalt is een ander JUIST geneigd om kaders voor je te bepalen. Wees dit dus voor.

Om je op weg te helpen geef ik je een drietal kaders/structuren waarmee je morgen al meer creativiteit en impact gaat ervaren:

  1. Schrijf alles op wat je te doen staat. Het liefst op één plek. Zo blijft er niets in je hoofd hangen.
  2. Bepaal vandaag de drie belangrijkste taken voor morgen. Start morgen je dag met deze taken en ga pas iets anders doen zodra ze af zijn.
  3. Zorg voor een afleidingsvrije omgeving waarin je morgen in alle rust deze drie taken kan afronden.

Het mooiste zou zijn als je de genoemde kaders op z’n minst 1x per week kan toepassen. Zo is het goed vol te houden en maak je er gewoonte van.

Kies voor kaders. Ervaar vrijheid.

Zodat je uiteindelijk af krijgt wat er écht toe doet.

P .S. Ben je overtuigd van dit artikel en ben je zelfstandig ondernemer? Dan is Project Hemera iets voor jou. Een vaste structuur met heldere kaders om met jouw eigen productiviteit door het dak te gaan.

P.S. 2 Ben je overtuigd van dit artikel en wil je hiermee met je gehele bedrijf aan de slag? Dan is de masterclass “Krijg af wat er écht toe doet” iets voor jullie. Stuur me een berichtje en vertel je graag meer.

Nog steeds nieuwsgierig?

overzicht rust en impact

Zo zet je een systeem neer waarmee je nooit meer onnodig druk bent

Nooit meer onnodig druk.

Haalbaar voor iedereen als je het mij vraagt.

Dus ook voor jou!

Zo aan het einde van het jaar heb ik al mijn kennis samengevoegd in één groot monsterartikel.

5 concrete, praktische stappen.

Met als uitkomst: 1 werkbaar systeem.

Het is een complete gids richting meer overzicht, rust én impact.

Zodat jij er komend jaar lekker mee aan de slag kunt.

En langzaam stappen kunt zetten richting een relaxtere werkweek.

Ik hoop dat je het leuk vind.

Lees snel verder »

Tof! Ik spreek je snel.

Klik hieronder op de kalender om een geschikt tijdstip te kiezen.

A set of time slots for Kennismaking with Guus Heezen