Werk altijd op 85%, zelfs als je het druk hebt

Heb jij ook altijd geleerd dat je keihard moet werken om succesvol te zijn? Bedenk dan dat deze strategie niet altijd de juiste is als het gaat om kenniswerk. In dit artikel lees je waarom.

Deel deze tips met je collega's:

Afgelopen week las ik een artikel op Medium over werken op 85% van je capaciteit. In dit artikel pleit Tim Denning om jezelf altijd op de 85% stand te zetten zodat je helder blijft nadenken. Dit trok direct mijn aandacht, want wat zijn nu de redenen dat dit goed werkt? En, hoe pas ik zoiets dan toe?

Hoe je je gedraagt is eigenlijk een vaste programmering die er door de jaren heen is ingebakken. Veel van deze programmering komt vanuit je omgeving zoals je ouders, je vrienden of zelfs je eerste werkgever(s). Mijn programmering is altijd geweest dat ik mezelf voor de volle 100% geef. De gehele dag, waar ik ook ben. Ik heb namelijk als kind geleerd dat je hard moet werken om er te komen. Deze gedachtegang samen met een ijzeren discipline zorgt ervoor dat ik mezelf dan ook regelmatig opbrand.

Naarmate de jaren komen word ik mij steeds bewuster van dit aangeleerde gedrag. Ik probeer mezelf eraan te herinneren dat het leven geen sprint is, maar een marathon. En dat elke taak die ik doe dus ook niet snel af te hoeft te zijn. Want als je taak eenmaal af is, komt er gewoon weer een nieuwe taak. En erna nog één. Het leven zit vol met problemen en uitdagingen. Continu je volle 100% geven is dan geen houdbaar scenario.

Neem als voorbeeld een Tesla accu. Deze worden standaard opgeladen tot 90% omdat het volledig opladen tot 100% leidt tot een achteruitgang in de capaciteit van de accu op lange termijn. Heb je dus morgen een lange rit, dan laad je hem eenmalig op tot 100%. Maar dat is enkel voor die ene rit waar je even goed gas moet geven. Ook jij kunt op de korte termijn even gas geven, maar op de lange termijn brandt het je op. Je moet goed kunnen doseren.

Waarschijnlijk denk je nu dat minder hard werken er toe leidt dat je taken niet af krijgt. Dat is echter een illusie. Als kenniswerker kun je niet continu vol gas geven. Jouw concentratie is geen onuitputbare bron. Voor taken waar je dus je volledige concentratie nodig hebt, moet je ervoor zorgen dat je die kunt inzetten. Je zet jezelf op 85% en werkt langzaam en geconcentreerd naar het einddoel toe. Je zult zien dat de taken net zo snel af zijn of zelfs sneller. Omdat je nu namelijk relaxt werkt, ben je in staat om beter na te denken over je probleem. Je komt daardoor met betere creatievere ideeën die je uiteindelijk sneller bij je oplossing brengen.

Kennis van dit bovenstaande is echter geen zak waard zonder toepassing. Daarom een paar tips om dit principe eenvoudig in de praktijk te brengen:

–         Plan jezelf nooit 100% vol. Jezelf volledig plannen zorgt ervoor dat je niet anders kunt dan continu doorwerken. Hard doorwerken om alles af te krijgen lijkt dan de enige strategie. Plan jezelf voor 85% vol zodat er ruimte is om af te schakelen.

–         Laad je zelf tussendoor op. Heb je net een taak gehad waar je toch even 100% voor moest gaan? Zorg dan dat je jouw batterij weer oplaadt door bijvoorbeeld een rondje te lopen. Zo kun je bij de volgende taak weer 100% geven. 85% is dan een gemiddelde 🙂

–         Werk aan je maximale capaciteit. Of je nu gedoseerd rijdt of niet, de Tesla zal altijd verder komen dan een Renault ZOE. De capaciteit van de accu is nu eenmaal vele malen groter. Door gezond te eten, goed te bewegen en 8 uur te slapen ontwikkel jij een accu die de gehele dag mee kan.

Draait de programmering in je hoofd nu nog steeds op standje ‘hard werken’? Ga dan eens actief aan de slag met een van de tips. Zo ervaar je wat het met je doet. Uiteindelijk kan ik namelijk schrijven wat ik wil, maar als jij het niet toepast zal het nooit tot resultaat leiden.

Nog steeds nieuwsgierig?

overzicht rust en impact

Zo zet je een systeem neer waarmee je nooit meer onnodig druk bent

Nooit meer onnodig druk.

Haalbaar voor iedereen als je het mij vraagt.

Dus ook voor jou!

Zo aan het einde van het jaar heb ik al mijn kennis samengevoegd in één groot monsterartikel.

5 concrete, praktische stappen.

Met als uitkomst: 1 werkbaar systeem.

Het is een complete gids richting meer overzicht, rust én impact.

Zodat jij er komend jaar lekker mee aan de slag kunt.

En langzaam stappen kunt zetten richting een relaxtere werkweek.

Ik hoop dat je het leuk vind.

Lees snel verder »

Tof! Ik spreek je snel.

Klik hieronder op de kalender om een geschikt tijdstip te kiezen.

A set of time slots for Kennismaking with Guus Heezen