Waarom jij focus nodig hebt

focus
Als informatie werker is het oplossen van complexe problemen jouw paradepaardje. Het is waar jij waarde toevoegt en waar men jou voor betaald. Des te belangrijker het is dat jij al je aandacht kan storten op dat complexe probleem. We doen echter precies het tegenovergestelde. We laten ons de hele dag afleiden en verzanden in de waan van de dag. Zonde, wat dat brengt ons niet dichter bij onze doelen. In mijn nieuwste post lees je waarom we focus simpelweg NODIG hebben om überhaupt iets te kunnen bereiken.

Deel deze tips met je collega's:

Ik ga er voor het gemak even vanuit dat jij als lezer van deze blog een ambitieus persoon bent. Dat betekent dat je niet zomaar doet wat je gezegd wordt, maar dat je graag actief bijdraagt aan jouw eigen doelstellingen of aan die van je organisatie. Je hebt dus een ambitie om ergens voor te gaan.

Doelstellingen zijn vaak ook ambities. Het is een streven naar iets beters. Soms concreet en meetbaar, soms niet. Soms helemaal SMART, soms niet eens voor de helft. Wat we vanuit SMART echter nooit vergeten is de T van Tijdsgebonden. Iedereen snapt dat als je geen tijd aan je doelstelling hangt het nooit helder wordt of, en wanneer je deze gaat halen.

Hiermee komen automatisch bij ons volgende probleem aan. Zodra je een tijdslimiet hebt gesteld heb je een bepaalde schaarste te pakken. Je moet binnen de gestelde tijd je doelstelling halen. Logischerwijs dat je de tijd die je hebt dan ook zo efficiënt mogelijk wil besteden. Je wil geen tijd verspillen aan onnodige zaken die je niet dichter bij je doel gaan brengen.

De kwali-teit van je tijd is vervolgens ook belangrijk. Want wanneer jij hartstikke moe bent of je hoofd vol zit met allerlei zorgen krijg je niets van de grond. Je hebt wel tijd, maar je kunt er niet zoveel mee. Alsof je op je splinternieuwe fiets zit, maar je benen simpelweg niet vooruit te branden zijn. In dit laatste voorbeeld is het merkbaar dat het niet lukt, maar soms is het ook totaal niet merkbaar. Je bent dan in een staat van lichte stress en denkt dat je de tijd nuttig besteed hebt en goed hebt doorgewerkt. Tot dat je de volgende dag terugleest wat je op dat moment hebt geproduceerd… Niet je beste werk.

Wil je dus op een efficiënte manier kwalitatief goed werk leveren dus zul je in je opperste staat moeten zijn. Een staat waarin je in rust en met voldoende energie en tijd kunt werken aan de zaken die er voor jou toe doen. Een staat waarin je jouw beste werk kan leveren.

Die staat noem ik focus.

De definitie van focus wordt door sommigen nog wel eens te simpel gezien. Het wordt gezien als een ‘ding’ wat je kan hebben. Ik heb focus! Maar het is meer dan dat.

Focus is niet alleen iets wat je hebt. Het is een staat van zijn. Het is iets wat jij DOET

Als je gefocust aan het werk bent werk je voor een vaste periode aan tijd ongestoord aan één taak. Dat is het gedrag wat je doet en wat ervoor zorgt dat je focus hebt. Het zorgt ervoor dat je af krijgt wat je af had willen hebben. Het zorgt ervoor dat je vorderingen boekt, waarbij het allemaal vanzelf lijkt te gaan.

Vrij simpel eigenlijk, toch ontzettend moeilijk om te realiseren. Want je moet jezelf wel in zo’n staat brengen voordat je de vruchten kunt plukken. Dat weten we donders goed. Toch doen we het niet.

In de praktijk gaan we van links naar rechts, van voor naar achter en weer helemaal terug. De afleiding ligt continue op de loer en die weet ons ook te grijpen als een koud drankje in extreme hitte. E-mailtjes, chats of collega’s die even een vraagje hebben. Alles is interessanter of urgenter dan die complexe taak die voor je ligt.

Het resultaat: van alles en nog wat gedaan, maar niet wat je had willen doen. Best zonde wel.

Focus is noodzaak

Zorg er daarom dat je bewust bent van de noodzaak van focus en onderneem actie. Zonder focus kom je er gewoon niet. Zonder focus ga je jouw doel later halen dan gepland of misschien wel helemaal niet.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Ken je dat plaatje van die kar met vierkante wielen? Ik geef je hier een setje ronde wielen. Pak ze aan en monteer ze op je kar.

Focus is hét gereedschap om als informatie-werker dichter bij je doelen te komen. Ongestoorde volledige aandacht is key in het landschap van informatieverwerkers. Wees je hier bewust van zodra je hier waarde wil toevoegen.

Hoe te beginnen?

Klein.

Plan éénmaal per week 25 tot 50 minuten focus in je agenda waarop je op een vast tijdstip ongestoord aan de slag gaat. Richt je omgeving zo in dat je zeker weet dat je niet gestoord gaat worden en bedenk vooraf even wat je in die tijd gedaan wilt krijgen.

Zo kom jij steeds dichter bij je doel. Zonder tijd te verspillen. Zonder dat je die kar met vierkante wielen met veel kracht vooruit moet blijven trekken. Om vervolgens of niet, of uitgeput op je bestemming te geraken.

Pak aan die ronde wielen.

Krijg af wat er écht toe doet.

Nog steeds nieuwsgierig?

overzicht rust en impact

Zo zet je een systeem neer waarmee je nooit meer onnodig druk bent

Nooit meer onnodig druk.

Haalbaar voor iedereen als je het mij vraagt.

Dus ook voor jou!

Zo aan het einde van het jaar heb ik al mijn kennis samengevoegd in één groot monsterartikel.

5 concrete, praktische stappen.

Met als uitkomst: 1 werkbaar systeem.

Het is een complete gids richting meer overzicht, rust én impact.

Zodat jij er komend jaar lekker mee aan de slag kunt.

En langzaam stappen kunt zetten richting een relaxtere werkweek.

Ik hoop dat je het leuk vind.

Lees snel verder »