Waarom je zonder pauze totaal niet productief bent

waarom je zonder pauze totaal niet productief bent
Pauze, een heerlijk moment om even lekker te eten of drinken. Een rondje te lopen. Of een combinatie van beiden. Heerlijk als je het mij vraagt. Maar als ik het druk had werd de pauze als eerste ingekort of zelfs in zijn geheel geschrapt. Want er is immers veel te doen en alle tijd is nodig. Super stom, weet ik nu. In deze blog leg ik je uit waarom een pauze overslaan super stom is en waarom je zonder totaal NIET productief bent.

Deel deze tips met je collega's:

Pauze is in het leven geroepen om even tot rust te komen. Zodat je na de rust weer fris aan de slag kan. En juist dat woordje ‘fris’ is hierin erg belangrijk. Want hoe komt het nu dat je na een pauze weer frisser bent?

Even afstand…

In mijn werk als IT-er ben ik vaak tegen dit probleem aangelopen. Dat er iets niet werkt en we op zoek moeten naar hoe dit probleem dan veroorzaakt werd. Je schrijft een aantal aanknopingspunten om mee te beginnen en je begint met datgene je het meest logisch lijkt of dat het vaakste voorkomt.

Bij een wegvallende verbinding is het namelijk soms wel even handig om te zien of je wachtwoord nog wel juist is. Want ja, ook dit komt nog wel eens voor. Eigenlijk dus helemaal niet zo stom dat ze bij de servicedesk van jouw internet provider vragen of je de stekker er wel in hebt zitten. Je zult versteld staan hoe vaak de stop er gewoon even uit ligt.

Soms heb je echter situaties waarin je na gedegen onderzoek nog steeds geen oplossing hebt. En als de druk dan hoger wordt dan heb je het gevoel dat je moet doorwerken omdat het anders te lang gaat duren. Het werkt immers niet en dat betekent oponthoud.

En dan, juist op dat moment, is het tijd om pauze te nemen! Het is waarschijnlijk het laatste wat je op dat moment kan bedenken, maar het gaat je helpen om het probleem sneller op te lossen. De kans is namelijk enorm groot dat je tijdens de pauze een richting te binnen schiet die het probleem gaat oplossen.

Ik heb dit al zo vaak gezien, dat ik er volledig in geloof. Dit kán geen toeval meer zijn. Gelukkig is dit principe ook wetenschappelijk te onderbouwen.

Wat zegt de wetenschap?

In een onderzoek van de Harvard Business Review is gekeken naar het ontstaan van het zogenoemde ‘eureka’ moment. En wat blijkt nu? Dit moment ontstaat vooral wanneer je hersenen niet actief bezig zijn om het probleem op te lossen. Een pauze dus 😊

De wetenschappers noemen dit een zogenoemde ‘incubatietijd’. Een tijd waarin je onderbewuste even aan de slag kan gaan en de oplossingsrichtingen die je aan het onderzoeken was aan elkaar verbindt. Of juist deze richtingen even wegvaagt zodat je niet blijft vast lopen, maar met nieuwe richtingen kan komen. Iets met tunnelvisie zegmaar….

Hoe pas je dit nu toe?

Het probleem is bekend, de oplossing ook én deze is ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd. Waarom proberen de meesten dan nog steeds door te werken in plaats van toch die pauze te nemen?

Omdat het geen gewoonte is. Je bent namelijk zo gewend om door te werken in plaats van pauze te nemen dat doorwerken dus ook je standaard antwoord is. Doorwerken als het niet lukt is jouw slechte gewoonte.

Maar na het lezen van dit blog hopelijk niet meer. We gaan proberen om van pauze nemen een gewoonte te maken. En dat doen we door simpel te beginnen en dit simpele steeds vaker te herhalen.

De simpele gewoonte die pauze heet

Als we nieuw gedrag willen aanleren moeten we het simpel maken, dus we gaan niet gelijk een uur pauze houden, maar houden het op 5 of 10 minuten. Net genoeg tijd om even een kopje koffie te zetten en deze rustig op te drinken.

Nieuwsgierig om dit eens te proberen? Gebruik dan het volgende stappenplan:

1.      Zodra begint aan een probleem zet je een timer op ongeveer 1 uur. Mag ook korter, maar laten we niet direct te moeilijk beginnen.

2.      Na een uur gaat de timer af en vraag jij aan jezelf: Heb ik het opgelost?

3.      Nee? Koffie zetten, rustig opdrinken en dus even pauze nemen. LET OP: Ga nu niet met je telefoon spelen, e-mail bekijken of een compleet gesprek aanknopen. Koffie zetten, koffie drinken en dom voor je uit staren. Thats all.

4.      Zet de timer weer aan en ga verder met het probleem.

Waarschijnlijk zul je zien dat je bij stap 3 een ‘eureka’ moment had dat je vervolgens bij stap 4 kan gaan onderzoeken. Gebeurt dit niet? Niet getreurd, herhaal dan de cyclus nog een keer.

Wil het na een cyclus of 2 tot maximaal 3 nog steeds niet lukken, stop er dan helemaal mee en het laat probleem liggen tot de volgende dag. Het is dan soms ook niet onverstandig om even hulp te vragen, want je kunt natuurlijk niet alles alleen oplossen. Een beetje beweging kan ook nooit kwaad om het onderbewuste eens lekker aan het werkt te zetten.

En, geloof je er al in?

Ik hoop het wel. Maar als je er nog niet in gelooft kan ik je alleen maar uitdagen om het uit te proberen en het zelf te ervaren. Ik heb er in ieder geval al een gewoonte van gemaakt en pak zelfs tijdens het schrijven van deze blog even die pauze zodat ik einde met een frisse blik kan afronden. Zo maak ik er een gewoonte van en ben ik gedurende de week productiever dan als ik het niet zou doen.

Nu jij!

Pak vandaag eens dat kopje koffie en laat het mij weten of dit voor je werkt 🙂

Nog steeds nieuwsgierig?

overzicht rust en impact

Zo zet je een systeem neer waarmee je nooit meer onnodig druk bent

Nooit meer onnodig druk.

Haalbaar voor iedereen als je het mij vraagt.

Dus ook voor jou!

Zo aan het einde van het jaar heb ik al mijn kennis samengevoegd in één groot monsterartikel.

5 concrete, praktische stappen.

Met als uitkomst: 1 werkbaar systeem.

Het is een complete gids richting meer overzicht, rust én impact.

Zodat jij er komend jaar lekker mee aan de slag kunt.

En langzaam stappen kunt zetten richting een relaxtere werkweek.

Ik hoop dat je het leuk vind.

Lees snel verder »

Tof! Ik spreek je snel.

Klik hieronder op de kalender om een geschikt tijdstip te kiezen.

A set of time slots for Kennismaking with Guus Heezen