Waarom je met de pomodoro techniek wel afkrijgt wat er écht toe doet

pomodoro techniek
In 1980 vond Francesco Cirillo de pomodoro techniek uit. Het was zijn antwoord op de grote mate van afleiding waardoor hij niet toe kwam aan zijn belangrijke taken. Deze techniek wordt ondanks dat hij al 40 jaar bestaat nog steeds zwaar onderschat. Velen kennen hem, maar weinigen passen hem echt toe. In deze blog lees je waarom je met deze techniek wel afkrijgt wat er écht toe doet.

Deel deze tips met je collega's:

Let op! Lees je nu de intro en denk je: ik ken deze techniek al! Lees dan met je andere ‘pas ik dit al toe?’-oog. Kennis is namelijk niets waard zonder toepassing.

Wat is pomodoro techniek?

Werken met de pomodoro techniek betekent dat je werkt in vaste blokken van 25 minuten, waar tussen je maximaal 5 minuten pauze neemt. Vijfentwintig minuten van volledige aandacht op één taak. Geen telefoon, geen koffie halen, niet kletsen, niet internetten, maar aan het werk.

Ook in de pauze probeer je een soort van focus te houden. Ga niet je hersenen opvullen met (scherm)input, maar pak even koffie, ga naar het toilet of kijk even om je heen.

Je kunt zo meerdere blokken achter elkaar plannen, waarbij je na een blok of 3-4 een wat langere pauze neemt zodat je weer even tot rust kan komen.

Waarom werkt deze techniek zo goed?

Dat heeft een aantal redenen:

Met pomodoro elimineer je afleiding

Wij mensen zijn namelijk verschrikkelijk gevoelig voor afleiding. Afleiding die er voor zorgt dat je telkens niet toekomt aan de taak die je had willen doen. Simpelweg omdat je weer met iets anders bezig bent.

Door korte tijdsblokken te plannen waarin je kiest om jezelf te beperken, elimineer je de afleiding. Je spreekt met jezelf af dat je voor 25 minuten volledig gaat focussen. Omdat het zulke korte blokken zijn lijkt het vooraf goed te doen, wat ervoor zorgt dat je het ook daadwerkelijk gaat doen.

Waarschijnlijk zijn er weinig dagen waarop je 25 minuten aan één stuk aan één taak werkt. Laat staan dat je dit meerdere blokken doet.

Met pomodoro voorkom je uitstelgedrag

De techniek helpt enorm bij het voorkomen van uitstelgedrag. Vaak zijn de meest belangrijke taken namelijk taken waarbij je moet nadenken. Iets waar onze hersenen stiekem helemaal geen zin in hebben. Dat kost namelijk energie!

Je herkent vast die ene grote taak die al een flinke tijd op je to-do lijst staat, maar waar jij nog niet aan bent begonnen. Je weet wel dat het een belangrijke taak is, maar je stelt het telkens uit. Dit is een herkenbaar voorbeeld van uitstelgedrag.

Pomodoro helpt je uitstelgedrag te voorkomen door de taak op te knippen in blokken van 25 minuten. Zo is het makkelijker om er aan te beginnen. Je kies namelijk zelf hoeveel blokken je plant. Ga je eerst één blok aan de slag en dan wat anders doen? Helemaal prima, dan is dat OK voor vandaag. Je hebt in ieder geval weer IETS aan progressie geboekt.

Door te denken in blokken van 25 minuten ga je proces denken in plaats van resultaat denken. Je richt het proces zo in dat het resultaat onvermijdelijk is. Lees de vorige zin nog maar eens een keer 😉

Pomodoro zorgt voor de ideale balans tussen werk en rust

De balans tussen werk en rust is vaak moeilijk te vinden. Enerzijds heb je een groep die vaker de rust weet te vinden dan werk. Anderzijds heb je de groep die maar doorgaat en iedere minuut uit de werkdag probeert te stampen.

Als mens hebben we beide nodig. Gefocuste aandacht zorgt ervoor dat je zaken af krijgt. Rust is broodnodig om deze focus wat langer te kunnen behouden.

Pomodoro is door de tijdsindeling van 25/5 de ideale balans tussen beide werelden. Je komt in actie en je neemt op tijd pauze om weer even op adem te komen. Plan er een paar van deze blokken en je staat versteld van wat je gedaan krijgt.

Hoe weet ik of pomodoro iets voor mij is?

Als het jou niets uit maakt of je jouw doelen of resultaten gaat behalen is het waarschijnlijk niets voor jou.

Als je alle doelen die je jezelf stelt nu al haalt waarschijnlijk ook niet. 😉

Pomodoro is WEL iets voor jou als je grotere doelen wil behalen, maar nu vooral belemmerd wordt door afleiding of uitstelgedrag. Je moet dan een tandje bij zetten en slimmer gaan werken.

Ok overtuigd, dat wil ik! En nu?

Heel simpel. Je pakt de taak erbij die je al een lange tijd wil gaan uitvoeren.

Bedenk vervolgens hoeveel tijd je in totaal ongeveer nodig hebt en knip deze op in blokken van 25 minuten.

Ga nu na hoeveel blokken je in een ochtend zou kunnen doen en plan deze hard in je agenda.

Installeer ondertussen een pomodoro timer (Windows of Mac) en zorg voor een afleidingsvrije omgeving zonder telefoon.

Je hoeft nu alleen nog maar te gaan zitten, de taak erbij te pakken, de timer aan te zetten en gaan!

De keuze is aan jou.

Ga jij je doelen nog steeds niet halen of ga je wel af krijgen wat er écht toe doet?

P.S. Ik ben onlangs lid geworden van Project Hemera: een productiviteit protocol voor ondernemers. Met behulp van een fysieke journal word je begeleid in kiezen wat belangrijk is en ga je jouw tijd indelen in blokken. Je zet daarna alleen nog de pomodoro timer aan en begint. Ondanks dat ik alle technieken ken helpt het mij toch om ze in een vast format voorgeschoteld te krijgen. Ik kan het alle ondernemers die willen groeien van harte aanbevelen!

Nog steeds nieuwsgierig?

overzicht rust en impact

Zo zet je een systeem neer waarmee je nooit meer onnodig druk bent

Nooit meer onnodig druk.

Haalbaar voor iedereen als je het mij vraagt.

Dus ook voor jou!

Zo aan het einde van het jaar heb ik al mijn kennis samengevoegd in één groot monsterartikel.

5 concrete, praktische stappen.

Met als uitkomst: 1 werkbaar systeem.

Het is een complete gids richting meer overzicht, rust én impact.

Zodat jij er komend jaar lekker mee aan de slag kunt.

En langzaam stappen kunt zetten richting een relaxtere werkweek.

Ik hoop dat je het leuk vind.

Lees snel verder »

Tof! Ik spreek je snel.

Klik hieronder op de kalender om een geschikt tijdstip te kiezen.

A set of time slots for Kennismaking with Guus Heezen