Waarom hard werken niet altijd succesvol is

waarom hard werken niet altijd succesvol is
Hard werken is niet altijd succesvol. Je kunt veel uren maken, veel afkrijgen, veel DOEN, maar toch geen succes behalen. Kost enorm veel energie en levert je ook geen nieuwe energie op. In deze nieuwe blog leg ik je uit waarom hard werken niet altijd succesvol is en wat je dan wél zou moeten doen.

Deel deze tips met je collega's:

Succes komt niet aanwaaien

Ik snap dat mijn titel controversieel is. Want natuurlijk moet je vaak hard werken om succes te behalen. Het komt niet simpelweg aanwaaien. Alleen het is dus NIET ALTIJD een goede strategie.

Omdat je namelijk hard moet werken aan de juiste dingen als je succes wil behalen.

Ik zie dat veel mensen HARD werken interpreteren als:

–         Veel uren maken

–         Veel taken en verantwoordelijkheden

–         Veel DOEN

Ze doen dan dus DRUK en hebben weinig tijd over voor bijvoorbeeld privézaken. Of je dat wat uitmaakt hangt natuurlijk af van de keuzes die je maakt. Het hangt af van wat je belangrijk vindt.

Ik ben echter geen life-coach goeroe die je nu komt vertellen wat jij allemaal belangrijk moet vinden in je leven, want dat heb ik voor mijzelf nog niet eens helder.

Wat succes dus voor jouw is gaan we het vandaag niet over hebben.

We gaan het vandaag wél hebben over wat er belangrijk is in je WERK.

James Clear schreef namelijk zo mooi:

If you do not work on important problems, how can you expect to do important work?

En daar ben ik het helemaal mee eens. Want als wij niet werken aan de projecten & taken die de meeste impact maken dan doen we dus ook geen belangrijk werk.

Het is een algemeen bekend (pareto) principe dat zo ongeveer 20% van je taken voor 80% van de impact zorgt. We moeten dus zorgen dat we ook echt kunnen werken aan die 20% taken. Dat als we hard aan het werk zijn, we in ieder geval bezig zijn om impact te maken.

Ik vat dat vaak samen als: Je moet afkrijgen wat er écht toe doet.

In theorie is het eigenlijk heel simpel. Toch is de praktijk vaak weerbarstiger.

Waarom jij niet afkrijgt wat er écht toe doet heeft namelijk drie redenen:

1.      Je weet niet wat er écht toe doet

2.      Je bent te druk met onbelangrijke zaken

3.      Je stelt de belangrijke zaken uit.

Maak jezelf bewust van bovenstaande redenen en je komt al een heel stuk dichter bij het behalen van succes.

Om het jou nog een stukje makkelijker te maken geef ik je per reden één tip om mee aan de slag te gaan. Zo kun je er vandaag nog voor zorgen dat als je hard werkt, je in ieder geval zeker weet dat je aan het juiste werkt.

Komt ie:

1. Je weet niet wat er écht toe doet

Je moet dus richting bepalen en ervoor zorgen dat je dit vanaf vandaag WEL weet. Bedenk wie er binnen je bedrijf of onderneming bepaalt wanneer jij succesvol bent en ga de dingen doen die daaraan bijdragen. Als ondernemer kun je je dus vragen waarom jouw klanten voor je kiezen en als werknemer kun je aan je baas, leidinggevende of manager vragen wat hij vindt dat het belangrijkste is. Bepaal die belangrijke taken en ga ze uitvoeren.

2. Je bent te druk met onbelangrijke zaken.

Je moet de onbelangrijke zaken dus loslaten en tijd MAKEN. Je kunt nu gelijk denken in termen van delegeren, taken afstoten etc. Helemaal prima, maar ik denk dat er meer te winnen valt in de tijd die jij verliest door afleiding. De afleiding door je telefoon, een binnenkomende e-mail of door je eigen interne behoefte om LinkedIn door te scrollen (guilty 😊).

Stop hiermee. Doe dit pas als je als je belangrijke taken AF hebt of laat het in zijn geheel achterwege. Zie daar een hoop tijd en energie om te besteden aan die 20%.

3. Je stelt de belangrijke zaken uit

Eentje die vaak vergeten wordt, maar zeker niet onbelangrijk is: uitstelgedrag. Je hebt dan wel de tijd, maar je komt niet in beweging. Omdat je opziet tegen die complexe taak of omdat je allerlei manieren vindt om toch wat anders te gaan doen.

Hier is eigenlijk maar één echte goede tip voor en dat is dat het beslismoment los moet liggen van het moment dat je het gaat doen. Wil je in actie komen? Beslis dan vandaag wat je morgen gaat doen en maak het zo helder en concreet dat je er niet meer om heen kan. Een taakbeschrijving als “Bel telefoonnummer 06-bladiebladie voor een afspraak” is zo belachelijk simpel dat je hersenen er gewoon niet meer omheen kunnen.

Beslis vandaag dat je morgen impact gaat maken.

Jouw harde werk succesvol maken

Je kunt dus jouw harde werk succesvol maken door aan het juiste te werken. Door te bepalen wat belangrijk is en daar dan ook tijd voor te maken. Door onbelangrijke zaken te skippen zodat je energie en tijd overhoudt voor die 20% van je werk waarmee je impact maakt.

Stel dus niet uit en kom in beweging. Schrijf voor morgen één van de tips op die je anders gaat doen en maak dat zo helder en concreet mogelijk dat je er niet meer omheen kunt.

Dan weet je in ieder geval één ding zeker: Jij gaat afkrijgen wat er écht toe doet.

Nog steeds nieuwsgierig?

overzicht rust en impact

Zo zet je een systeem neer waarmee je nooit meer onnodig druk bent

Nooit meer onnodig druk.

Haalbaar voor iedereen als je het mij vraagt.

Dus ook voor jou!

Zo aan het einde van het jaar heb ik al mijn kennis samengevoegd in één groot monsterartikel.

5 concrete, praktische stappen.

Met als uitkomst: 1 werkbaar systeem.

Het is een complete gids richting meer overzicht, rust én impact.

Zodat jij er komend jaar lekker mee aan de slag kunt.

En langzaam stappen kunt zetten richting een relaxtere werkweek.

Ik hoop dat je het leuk vind.

Lees snel verder »

Tof! Ik spreek je snel.

Klik hieronder op de kalender om een geschikt tijdstip te kiezen.

A set of time slots for Kennismaking with Guus Heezen