Waarom een scrum tool niet je enige houvast kan zijn

scrum tool
Ben je IT-er? Dan weet je dat stilstaan geen optie is. De ontwikkelingen gaan razendsnel en het is jouw taak om bij te blijven. In deze blog leg ik uit waarom je scrum tool niet je enige houvast kan zijn als je een expert wil worden of blijven in jouw vakgebied.

Deel deze tips met je collega's:

Als je in de IT-branche werkt ben je vast bekend met de nodige ‘project-tools’. Scrum boarden zoals Jira of DevOps, project management tools als Trello of MS Project of gewoon een uitgebreide Excellijst. Al deze middelen helpen je enorm bij het behalen van een gezamenlijk projectdoel. Ik merk echter vaak dat veel IT-ers leunen op deze tools als het gaat om het invullen van hun dagelijkse werkzaamheden. Helemaal prima, alleen verlies je hiermee één doel uit het oog: je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Scrum tools zijn namelijk enorm goed in het faciliteren van teamwerk. Goed teamwork zorgt voor het behalen van gezamenlijke doelen. En dat is in het belang van jouw organisatie en jezelf. Maar juist in de IT-branche is een set aan relevante skills enorm van belang. Stilstaan is namelijk geen optie, want de technieken evolueren sneller als menig Pokémon uit de vroegere game boy tijd. Je moet ervoor zorgen dat je bij blijft. Dat je een expert blijft. Zodat jij jouw organisatie en klanten kan blijven helpen met hun problemen.

Maar leer je dit dan niet ‘on-the-job’? Deels. In de meeste gevallen is er bij jouw werkgever ruimte om in nieuwe technieken te duiken. Zeker als je in de consultancy wereld werkt is er soms ruimte om voor een klant iets uit te gaan zoeken zodat er geprofiteerd kan worden van nieuwe mogelijkheden. Maar soms zijn die mogelijkheden er ook niet. En dat ligt niet altijd aan de werkgever of het type klant waar je komt…

Dit ligt namelijk ook deels bij jezelf. Op het moment dat jij geen enkel idee hebt wat een nieuwe tool of functionaliteit voor jouw organisatie of klant kan betekenen, wordt het ook moeilijk om ze te overtuigen van de toegevoegde waarde. Je zult dus eerst op onderzoek uit moeten. Zodat je een idee hebt wat de nieuwe techniek of tool kan en je een goed antwoord hebt op de eerste verkennende vragen.

Dit is hét moment waarop je eigen lijstje aan bod komt! Want de kans dat een dergelijke uitzoek taak op een gezamenlijke project tool komt is erg klein. En als ie er al op staat, verwatert het vaak onder urgenter werk. Want ook al is het op de lange termijn belangrijk dat jij bij blijft, pp de korte termijn zullen andere dingen prioriteit krijgen. Jij moet dus opkomen voor je eigen belang en ervoor zorgen dat je die onderzoek tijd pakt. Investeer in jezelf zodat jouw aandeel in het team, voor de organisatie of voor je klant groot is en blijft.

Het is jouw doelstelling om een expert te blijven in je vakgebied. Of als je dit nog bent: er eentje te worden. Maar dit komt niet zomaar aanwaaien. Daar moet je wat voor doen. Doelen haal je namelijk niet door ze alleen maar te stellen. Je moet in actie komen. Het is tijd om je te focussen op een systeem dat je daarin ondersteunt.

Is een expert worden of blijven ook jouw doel? In mijn volgende blog leg ik je mijn systeem uit waarmee ik dit voor elkaar krijg. Stay tuned!

Nog steeds nieuwsgierig?

overzicht rust en impact

Zo zet je een systeem neer waarmee je nooit meer onnodig druk bent

Nooit meer onnodig druk.

Haalbaar voor iedereen als je het mij vraagt.

Dus ook voor jou!

Zo aan het einde van het jaar heb ik al mijn kennis samengevoegd in één groot monsterartikel.

5 concrete, praktische stappen.

Met als uitkomst: 1 werkbaar systeem.

Het is een complete gids richting meer overzicht, rust én impact.

Zodat jij er komend jaar lekker mee aan de slag kunt.

En langzaam stappen kunt zetten richting een relaxtere werkweek.

Ik hoop dat je het leuk vind.

Lees snel verder »

Tof! Ik spreek je snel.

Klik hieronder op de kalender om een geschikt tijdstip te kiezen.

A set of time slots for Kennismaking with Guus Heezen