Ik denk de laatste tijd vaak na over de essentie van productiviteit. Dan stel ik mezelf de vraag:
Als ik nu in heel weinig tijd mijn kennis zou moeten weggeven, wat zou ik dan weggeven?
Deze vraag zorgt er namelijk voor dat ik tot de kern moet komen. Dat ik moet schrappen wat minder belangrijk is en alleen kan overhouden wat er écht toe doet.
Één van de onderwerpen die overblijft na een dergelijke schrapsessie is planning. Het belang van planning moet ik blijven benadrukken. Ook als ik weinig tijd heb om je iets mee te geven.
Als je niet plant weet je namelijk één ding heel zeker:
Je gaat niet af krijgen wat je af had willen hebben.
En de grap is; dat weet je eigenlijk ook wel. Maar toch doe je het niet. Omdat planning te veel moeite kost of omdat je het simpelweg vergeet.
Beiden zaken zijn goed op te lossen, dus daarover later meer.
Eerst moet je namelijk goed voor jezelf duidelijk hebben hoe het nu komt dat we zonder planning van links naar rechts gaan. Voor deze uitleg moet ik een klein stukje terug in de tijd. Namelijk hoe wij een paar duizend jaar terug leefden als OER-mens.
Als OER-mens leefden we in stammen tussen de wilde dieren. Om in leven te blijven moesten we ervoor zorgen dat we mogelijk gevaar tijdig opmerkten. Even rustig met je AirPods bij het kampvuur zitten, zat er dus niet in. De kans was dan groot dat je die tijger in de bosjes niet hoorde aankomen en je werd opgegeten.
Onze OER-voorouders die in leven bleven, waren dus de stammen die ontzettend snel door hadden dat er gevaar dreigde. Hun zintuigen waren er op gericht om mogelijk gevaar snel te spotten en daarop direct te acteren. Dit noemen we ook wel een scherp gevoel voor prikkels.
Gevaar dreigt er tegenwoordig niet meer, maar jouw OER-oude brein nog steeds af op deze prikkels. Ons brein is ondanks al die jaren namelijk nog steeds hetzelfde wat betekent dat je een binnenkomende prikkel simpelweg niet kan negeren.
Wat zijn dan die binnenkomende prikkels?
Nieuwe e-mailtjes, chatberichten, telefoontjes of een vraag van een collega.
Zodra ze eenmaal de revue passeren ga jij erop reageren en blijf je erop reageren. Zeker als je jouw dag begint met direct reageren op binnenkomende meldingen op je telefoon.
Het probleem is namelijk als volgt: je wordt beloond voor het reageren op die prikkels. Het geeft je namelijk een kort fijn gevoel als je iets nieuws leest, ergens op reageert of simpelweg jouw meldingen hebt ‘afgewerkt’.
Echter is datgeen wat je hebt afgewerkt niet altijd hetgeen dat er voor JOUW écht toe doet.
Sterker nog; vaker niet, dan wel.
Maak je geen planning, dan laat je dus leiden door de waan van de dag. Je bent de gehele dag bezig met reageren op anderen, in plaats van bezig met wat jij af zou willen hebben.
Het maken van een planning zorgt ervoor dat je dit gedrag voorkomt.
Je hebt vooraf duidelijk wat je moet doen en geeft prioriteit aan deze taken. Tuurlijk word je dan soms ook afgeleid, maar des te vaker je een planning maakt, des te meer moeite jij gaat doen om je niet te laten afleiden.
Het maken van een planning is als een wapen tegen de afleiding 😊
Je gaat dan namelijk ervaren dat je door afleiding je planning niet af krijgt. Dus zorg je ervoor dat je je minder laat afleiden. Want een planning maken en deze niet afkrijgen is helemaal een klotegevoel!
Wanneer je dus een planning maakt ga je je jouw automatisch minder laten afleiden. Hierdoor stijgt de kans dat je je planning ook daadwerkelijk haalt.
Gek, maar waar.
Aan de bak
So far so good. We moeten gaan plannen.
Zoals eerder gezegd zijn er vaak twee redenen waarom we niet plannen:
- We vergeten het (het is geen gewoonte)
- Het kost te veel moeite (we maken het te complex)
We moeten ervoor zorgen dat we het niet meer vergeten en we moeten er dus voor zorgen dat het minder moeite kost wordt.
Hoe zorgen we ervoor dat we het niet vergeten?
Kies een standaard tijdstip en plek om je planning te maken. Zorg ervoor dat je eraan wordt herinnerd door een reminder te zetten in je agenda.
Ik maak bijvoorbeeld elke dag mijn planning na het avondeten aan de keukentafel. Een reminder is voor mij niet meer nodig omdat het al een gewoonte is geworden.
Hoe zorgen we ervoor dat het minder moeite kost?
Door het simpel te houden 😊
Kies drie taken die je de volgende werkdag als eerste gaat doen. Zeker niet meer, liever nog minder.
Volg deze 3 simpele stappen
In totaal kost het maken van een planning op deze manier 10 minuten.
- Zet die reminder
- Kies je drie taken.
- Voer uit
Dus een belangrijke vraag aan jou:
Wat houd je nog tegen?