Voorkom afleiding met deze 3 apps

apps voor productiviteit
In plaats van je te laten afleiden door technologie kun je technologie juist inzetten om dit te voorkomen. In deze blog geef ik je daarom 3 apps waarmee je afleiding drastisch vermindert. Lees de blog, installeer de apps en pluk de vruchten💪

Deel deze tips met je collega's:

Hey there! Vandaag een kortere blog dan je van mij gewend bent. Ook wel eens lekker toch 😉

Want ik wil namelijk dat je de tijd steekt in het uitproberen van één van de drie apps in plaats van dat je veel tijd nodig hebt om deze blog te lezen.

Dus: here we go. Drie apps waarmee je afleiding kan voorkomen.

Apple Schermtijd

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Apple heeft al een flinke tijd de ‘Schermtijd’ functie standaard ingebouwd in haar besturingssysteem. Met behulp van deze functie kun je meten hoeveel tijd je per dag op je telefoon zit en welke apps je op dat moment gebruikt.

Ik raad je aan om je scherm activiteit eens rustig te analyseren en op je te laten inwerken. Voor de meesten is de gemiddelde schermtijd namelijk al gauw een paar uur per dag!

Zit je ergens tussen de 1 en de 3 uur per dag dan is er verbetering mogelijk, maar valt de schade nog mee. Zit je boven de 3 uur per dag dan is er serieus werk aan de winkel. Zeker als deze tijd gaat zitten in apps die niet zoveel waarde toevoegen aan jouw werkdag.

Één van de mogelijkheden om jouw schermtijd naar beneden te krijgen is om te gaan werken met ‘App limieten’. Hierin kun je complete categorieën aan apps instellen (bijv.; alle sociale apps 😉) die in een bepaalde periode niet beschikbaar zijn. Dit is een soort tussenvorm van het niet daadwerkelijk willen verwijderen van de app, maar toch afleiding tijdens je werkdag verminderen.

De schermtijd app laat op maandag altijd je gemiddelde schermtijd per week zien. Hier kun je dan ook terugkijken hoeveel je elke dag aan je telefoon besteed hebt. Voor mij is deze app erg waardevol omdat ik mij direct bewust ben van een stijging in het gebruik.

Zodra ik zie dat ik deze week méér tijd heb besteed dan vorige week dan ga ik direct minderen. Het maakt mij direct bewust hoeveel tijd ik ‘kwijt ben’ zodat ik mezelf direct kan afvragen of ik dat het wel waard vindt.

Heb je een iPhone dan raad ik je aan om het direct eens uit te proberen!

Heb je een Android telefoon? Dan heeft Google een soortgelijke app en die heet ‘Digitaal welzijn’. Uiteraard zijn er ook tal van andere third-party apps verkrijgbaar die iets soortgelijks doen.

Windows Concentratiehulp

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Ook de concentratiehulp is een ingebouwde functie die standaard in Windows (10) zit. Je zet hem aan door rechtsonder op je scherm te klikken, waar je nu nog de meldingen (tekstballonnetje) ziet staan.

De concentratiehulp heeft een drietal standen:

1.      Uit

2.      Alleen prioriteit

3.      Alleen alarmen

Ik heb hem altijd op de hoogste (3) stand staan zodat alleen alarmen er doorheen komen. Dit is eigenlijk vrijwel niets omdat ik verder geen alarmen heb ingesteld.

Uiteraard kun je ook gewoon van elke app op zichzelf de meldingen uitzetten, maar dit kan soms veel werk zijn. De concentratiehulp maakt dit werkje wat gemakkelijker.

Het zou kunnen dat je deze functie al kent. Hij wordt namelijk standaard ingeschakeld als je gaat presenteren of je jouw beeld in de volledig-scherm modus zet.

Toch raad ik je aan om de concentratiehulp standaard aan te zetten zodat je ook ziet hoeveel meldingen er binnen komen zonder dat jij daardoor wordt afgeleid. Apps die veel meldingen geven kun je dan ook zelf even uitschakelen zodat je de concentratiehulp kan uitschakelen mocht je voor eventuele nuttige meldingen wel bereikbaar willen blijven.

Pomotroid

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Ik heb er onlangs een gehele blog aan gewijd, maar toch wil ik hem hier nog éénmaal benoemen: de Pomotroid timer.

Deze app is ontiegelijk simpel, maar desondanks extreem effectief. Het voorkomt namelijk afleiding omdat je met jezelf hebt afgesproken dat je voor een korte periode volledig gefocust te werk gaat. En juist omdat deze afspraak voor een korte periode goed haalbaar is doe je dat ook daadwerkelijk!

Want hoe stom is het als je nog niet eens één of twee keer 25 minuten kan werken zonder afleiding?

Precies. Heel stom.

Door te werken met deze simpele app krijg je een seintje wanneer je 25 minuten blok is afgelopen en je even 5 minuten pauze neemt. Vervolgens krijg je weer een seintje wanneer je weer moet beginnen.

Het enige wat deze app niet handig doet is dat het een geluidje afspeelt van een tikkende klok. Dit kun je gelukkig uitzetten en ik heb dat ook direct gedaan want het leidde mij ontzettend af. *

Probeer het eens uit zou ik zeggen.

De pomotroid timer is er voor Windows, Mac én Linux.

Nee ik heb geen aandelen haha.

Ja het is helemaal gratis zonder advertenties of andere up-sell poespas 😊

*Je zet het tikkende geluid uit door linksboven op de streepjes te klikken, dan onderin op het tandwieltje en dan de opties ‘Tick sounds’ uit te zetten.

 Met alleen technologie kom je er niet

Flauw afsluiting, maar gewoon waar: met alleen technologie kom je er niet. Ook al gaan deze apps je enorm helpen bij het verkrijgen van inzicht en bewustzijn. Je moet wel zelf willen. Je moet begrijpen dat je door afleiding continue je focus kwijt raakt en meer energie kwijt bent dan zonder afleiding.

Dus maak vandaag die beslissing dat afleiding voor jou verleden tijd is.

Alleen dan.

Ga je afkrijgen wat er écht toe doet.

Nog steeds nieuwsgierig?

overzicht rust en impact

Zo zet je een systeem neer waarmee je nooit meer onnodig druk bent

Nooit meer onnodig druk.

Haalbaar voor iedereen als je het mij vraagt.

Dus ook voor jou!

Zo aan het einde van het jaar heb ik al mijn kennis samengevoegd in één groot monsterartikel.

5 concrete, praktische stappen.

Met als uitkomst: 1 werkbaar systeem.

Het is een complete gids richting meer overzicht, rust én impact.

Zodat jij er komend jaar lekker mee aan de slag kunt.

En langzaam stappen kunt zetten richting een relaxtere werkweek.

Ik hoop dat je het leuk vind.

Lees snel verder »

Tof! Ik spreek je snel.

Klik hieronder op de kalender om een geschikt tijdstip te kiezen.

A set of time slots for Kennismaking with Guus Heezen