Nee, dit is geen blog over Thierry Baudet. Maar ik wil wel graag een vaker gebruikte term van hem lenen: ‘sluipmoordenaar’. Terwijl het gebruik van dit woord in de Tweede Kamer absoluut niet werd gewaardeerd vind ik de betekenis ervan wél treffend:
sluip·moor·de·naar (de; m; meervoud: sluipmoordenaars) 1 iemand die een sluipmoord pleegt 2 gevaar dat onmerkbaar maar onverbiddelijk toeslaat: overgewicht is een sluipmoordenaar
Het gaat mij hier vooral om de tweede definitie: het gevaar dat onmerkbaar maar onverbiddelijk toeslaat. Want was is nu dé sluipmoordenaar van je tijd op een werkdag? Multitasken!
Het voelt zo productief. Terwijl je in een vergadering zit eventjes een e-mail beantwoorden. Of tijdens je werkzaamheden even snel dat Teams berichtje sturen. Het is echter totaal niet productief. Een mens is namelijk niet goed in staat om twee dingen tegelijk te doen. Wij kunnen alleen maar twee dingen tegelijk als je één van die taken op de automatische piloot kan doen. Zo kun je bijvoorbeeld wel lopen en praten tegelijk omdat je benen automatisch bewegen terwijl je aandacht bij het gesprek is.
Probeer je dus twee ‘aandacht’ taken tegelijk te doen, dan ben je niet aan het multitasken, maar aan het switchtasken. Je switcht eigenlijk heel snel van de ene naar de andere taak. En weer terug. Zonder dat je er bewust van bent. Switchtasken heeft een heleboel nadelen. Zo kost het je ongeveer 10 minuten om weer op het zelfde concentratie niveau te komen omdat je bent afgeleid. Je verliest dus ongemerkt tijd om er weer terug op dat niveau te komen.
Ook raakt je brein gewend aan het snel wisselen tussen taken. Zo wordt het de volgende keer nog moeilijker om je te concentreren op die moeilijke taak. Het kost je dus ongemerkt meer tijd om überhaupt in een diepe concentratie te komen. Best wel een onverbiddelijke situatie 😉
Als ik eerlijk ben betrap ik mezelf ook erg vaak op switchtasken. Met name op dagen dat ik wat minder gepland heb of überhaupt veel met losse taken bezig ben. Ik probeer mijzelf er echter wel steeds bewuster van te maken. Elke dag dat ik minder switch ben ik namelijk effectiever en kost het mij minder energie om alles gedaan te krijgen. Door er bewuster mee om te gaan zorg ik er voor dat ik steeds minder wordt beslopen. Zo wordt de kans kleiner dat deze sluipmoorden onverbiddelijk toeslaat!