Stop met het vullen van elke leegte

frustaties
Het is één van de slechtste gewoontes die we onszelf hebben aangeleerd: het vullen van elke leegte. We luisteren podcasts tijdens het autorijden, bellen tijdens onze wandeling en scrollen door social media terwijl we op het toilet zitten. Helemaal niets doen bestaat simpelweg niet meer. Is dit het nieuwe normaal of is dit een onhoudbare situatie?

Deel deze tips met je collega's:

Je hersenen hebben een maximale capaciteit gedurende de dag. Je bent dus in staat om een bepaalde mate van input op te nemen en te verwerken, afhankelijk van een aantal factoren. Voldoende slaap heeft het meeste invloed op deze capaciteit. Want ’s nachts komen onze hersenen echt tot rust en gaan ze alle informatie verwerken en opslaan. Heb je niet goed of niet voldoende geslapen dan merk je dit direct bij het uitvoeren van een complexere denktaak. Je krijgt de eindjes wat moeilijker aan elkaar.

Veel slapen is dus enorm belangrijk en waarschijnlijk weet je dat ook wel. Wat je misschien niet weet is dat je overdag ook al flink invloed hebt op je hersencapaciteit. In de momenten dat je pauze neemt en niets doet gaan je hersenen namelijk gelijk aan de slag om de input van ervoor te verwerken. Je hersenen gaan in de ‘dagdromer’-stand. Een stand waarin allerlei gedachten voorbij komen. Dingen die je nog moest doen, goede ideeën voor een probleem waar je tegenaan liep. Enzovoorts. Je kent die momenten misschien wel dat je in de trein of in de auto helemaal verzonken bent in je gedachten. Heerlijk is dat, zeker wanneer je straks weet hoe hard je dat soort momenten nodig hebt…

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De dagdromers stand heb je namelijk nodig om je hersencapaciteit weer even te resetten. Je kunt extra capaciteit vrij maken doordat je hersenen een aantal gedachtes kunnen parkeren. Letterlijk je hoofd minder vol maken dus. Combineer deze stand met het opschrijven van een aantal dingen die je te binnen schieten, maar NU niet gaat doen, en het ruimt direct lekker op.

Je hersenen hebben deze pauze hard nodig om te kunnen blijven functioneren. De capaciteit die je ‘over’ hebt kun je namelijk inzetten als denkvermogen voor een nieuwe taak. Slechts de capaciteit die ‘over’ is. Niet meer dan dat. Is er dus niks over, dan ga je dus ook niets meer van de grond krijgen. Lijkt simpel, maar toch geven we onze hersenen vaak niet de rust die ze nodig hebben. Wij gaan namelijk aan één ruk door omdat dat productiever voelt. Enorm tegenstrijdig! Want waarom doen we dat?

Waarom vullen we elke leegte?

De verklaring is vooral te vinden in onze drang naar prikkels. Wij zijn vanuit de OER-tijd al geprogrammeerd om alles wat nieuw is interessant te vinden. We willen niet niets doen, we willen bezig blijven. Heel vroeger was dat echter geen probleem, want zoveel nieuws was er niet te doen. Tegenwoordig kun je echter op elk moment van de dag, waar je ook bent nieuwe informatie opdoen door een simpele greep naar je broekzak. En dat is waar het werkelijke probleem zit.

We zijn namelijk verslaafd geraakt aan afleiding. Want we laten ons niet alleen gemakkelijk afleiden, we zoeken het zelf actief op. Elk moment van leegte vullen wij met nieuwe input.

Rondje wandelen? Even iemand bellen of een podcast luisteren.

Auto rijden? Idem.

Koken? Kan ook prima met EarPods in.

Naar het toilet? Even de Instagram tijdlijn checken.

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar het punt lijkt me duidelijk. Wij staan altijd aan. Vullen elke leegte op met nieuwe input en geven onze hersenen nooit meer rust.

Onze hersenen krijgen pas rust zodra wij met ons achterhoofd het kussen raken en de telefoon naast ons op het nachtkastje ligt.

En dat is te laat. Want wat gebeurt er dan? Je hersenen gaan nu pas op de slag met alles te verwerken. Gevolg? Jij ligt te ‘malen’ en valt niet lekker in slaap. 1 – 0 achter voor je volgende werkdag.

Zit je eenmaal in deze cirkel, dan kom je er ook weer moeilijk uit.

Stop met het vullen van leegtes

Is dit het nieuwe normaal? Voor veel mensen helaas wel. Zij zullen steeds verder en dieper in de afleidingsbubbel worden gezogen. Een onhoudbare situatie waarin technologie over hen reageert, in plaats van andersom.

Een situatie waarin ze bereikbaar zijn in plaats van iets bereiken. Voor hen is dat normaal.

Voor jou ligt dit hopelijk anders. Jij wil met voldoening en plezier aan je doelen kunnen werken. Zonder dat het je belachelijk veel energie en je privéleven kost.

Maak dus niet normaal, wat niet normaal is.

Maak de keuze om te stoppen met het vullen van elke leegte. Neem je telefoon eens een keer niet meer naar het toilet. Kies ervoor om eens te genieten van de natuur bij je wandeling. Ga eens gewoon lekker muziek luisteren tijdens je auto rit.

Kies ervoor om niet alleen maar bezig te zijn. Je zult merken dat je daardoor sneller in gedachten verzand. Je moet even niets doen tot dat het gebeurt, maar daarna is het goed. Vermijd de leegte dus niet, maar zoek hem op.

De beste ideeën en oplossingen komen zodra je niets aan het doen bent. Dat heb je vast wel eens gemerkt onder de douche 😉

Gun je zelf vaker die momentjes. Gun jezelf een betere slaap en een beter denkvermogen gedurende de dag. Je zult merken dat je niet alleen beter werk levert. Het kost je ook nog eens minder tijd.

Productiviteit is dus niet continue bezig zijn. Het is werken met hoge pieken en diepe dalen. Volledige focus vs. volledige rust.

Alleen zo krijg jij af wat er voor jou écht toe doet.

Nog steeds nieuwsgierig?

overzicht rust en impact

Zo zet je een systeem neer waarmee je nooit meer onnodig druk bent

Nooit meer onnodig druk.

Haalbaar voor iedereen als je het mij vraagt.

Dus ook voor jou!

Zo aan het einde van het jaar heb ik al mijn kennis samengevoegd in één groot monsterartikel.

5 concrete, praktische stappen.

Met als uitkomst: 1 werkbaar systeem.

Het is een complete gids richting meer overzicht, rust én impact.

Zodat jij er komend jaar lekker mee aan de slag kunt.

En langzaam stappen kunt zetten richting een relaxtere werkweek.

Ik hoop dat je het leuk vind.

Lees snel verder »

Tof! Ik spreek je snel.

Klik hieronder op de kalender om een geschikt tijdstip te kiezen.

A set of time slots for Kennismaking with Guus Heezen