Nieuw idee? Daar moet je wat mee

ideeënbus
Heb je een nieuw idee? Dan moet je daar wat mee. Je wil ze niet kwijtraken. Je wil ook niet switchtasken tussen al je ideeën. Wat je wél wil, is dat éne goede idee volledig uitwerken. Hoe je dit doet lees je in mijn nieuwste blog.

Deel deze tips met je collega's:

Ideeën heb je de gehele dag door. Soms als je lekker gefocust aan het werk bent. Soms als een collega ineens iets belangrijks zegt over een bepaald project of proces. Maar de meeste ideeën komen tijdens lichamelijke beweging of op momenten dat je hersenen tot rust komen. Juist op die momenten popt dan een goed idee op en dan wil je dat idee niet kwijtraken.

Daarom schrijf ik een goed idee altijd eerst ergens op. Ik heb bijna altijd mijn laptop of telefoon bij de hand, dus dan doe ik dat gelijk in Trello. Mocht dit niet lukken, dan maak ik een soort visuele reminder waardoor ik later aan mijn idee wordt herinnerd. Ben ik bijvoorbeeld aan het hardlopen dan stop ik bijvoorbeeld een klein takje in mijn broekzak. Kom ik later dat takje tegen, dan weet ik het idee weer. Klinkt superstom, maar het werkt echt 😉

Met deze methodiek is het idee extern opgeslagen en blijft het even liggen zodat je er later nog eens naar kan kijken. Vaak zet ik het idee even als actie voor de volgende dag. Deze methodiek geeft ruimte om er nog eens objectief naar te kijken.

Dat doe ik met behulp van de volgende drie vragen:

1.    Is het nog steeds een goed idee?

Soms lijk je een goed idee te hebben, maar sneed het bij nader inzien niet echt hout. Vraag dan even feedback van iemand anders om je vermoedens te bevestigen en gooi het idee weg.

Mocht je het de volgende dag nog steeds een goed idee vinden én anderen vinden dit wellicht ook dan is je idee door naar de volgende ronde!

2.    OK: nog steeds een goed idee, maar moet ik er NU iets mee?

Dit is voor mij een hele belangrijke vraag. Want ik heb namelijk heel veel goede ideeën (haha dat denkt ie maar!). Maar als ik die allemaal tegelijk ga uitwerken, dan wordt het allemaal half werk. Dus ik moet keuzes maken en mijn ideeën even apart houden. Daarvoor gebruik ik een speciale categorie op mijn to-do lijst: de ideeënbox.

In deze categorie staan allemaal goede ideeën die het uitwerken waard zijn, maar waar ik nu nog niet aan toe kom. Ik moet namelijk eerst nog andere projecten afmaken. Door goede ideeën in mijn ideeënbox te zetten stel ik mezelf gerust dat ik ze niet verlies en voorkom ik dat ik als een kip zonder kop van idee naar idee ren.

En dan?

Elke maand kijk ik even in mijn ideeënbox om te zien of er al een idee rijp is om uit te voeren. Soms blijkt dat een idee later niet meer relevant is vanwege nieuwe informatie of veranderingen in de omgeving. Dan gooi ik het idee er af en kijk ik er niet meer na. Eerlijk gezegd komt dit het vaakste voor, maar dat is niet erg. Als je uit 100 ideeën een aantal goede kiest en die goed uitwerkt kom je vaak het verst.

Het kan ook zijn dat het nu juist de hoogste tijd is om dat ene goede idee op te pakken omdat je net een ander project hebt afgerond. In dat geval kunnen we door naar de laatste vraag.

3.    Goed idee, ik moet er NU wat mee. Wat is nu de eerstvolgende actie?

We gaan het idee namelijk uitvoeren. Daarom promoveren we het naar een project en gaan we de eerstvolgende actie bepalen om het idee in gang te zetten. Bijvoorbeeld het bekijken van de haalbaarheid of nogmaals feedback ophalen bij klanten, collega’s of je mentor. Deze methodiek heb ik uitgebreid beschreven in deze blog.

Je eerstvolgende actie gaat er nu voor zorgen dat het realiseren van je idee in gang wordt gezet.

Laat je niet afleiden.

Laat je niet afleiden door continu bezig te zijn met nieuwe dingen. Maak af waar je mee bezig bent en sla goede ideeën op voor later. Meestal streep je het merendeel weer weg, maar dat ene goede idee blijft zo bewaard.

En dat is het belangrijkste. Dat zodra je wel tijd hebt om iets nieuws op te pakken je direct met dat idee aan de slag kan. Geef dan die 100% en zorg ervoor dat het een succes wordt.

En, vind je dit een goed idee? 😉

Nog steeds nieuwsgierig?

overzicht rust en impact

Zo zet je een systeem neer waarmee je nooit meer onnodig druk bent

Nooit meer onnodig druk.

Haalbaar voor iedereen als je het mij vraagt.

Dus ook voor jou!

Zo aan het einde van het jaar heb ik al mijn kennis samengevoegd in één groot monsterartikel.

5 concrete, praktische stappen.

Met als uitkomst: 1 werkbaar systeem.

Het is een complete gids richting meer overzicht, rust én impact.

Zodat jij er komend jaar lekker mee aan de slag kunt.

En langzaam stappen kunt zetten richting een relaxtere werkweek.

Ik hoop dat je het leuk vind.

Lees snel verder »

Tof! Ik spreek je snel.

Klik hieronder op de kalender om een geschikt tijdstip te kiezen.

A set of time slots for Kennismaking with Guus Heezen