Tenminste niet op de manier hoe jij dat doet. Jij probeert namelijk je e-mail weg te werken tijdens een lange meeting. Of je reageert even snel op die chat zodat je erna weer verder kan met dat complexe probleem. Lijkt op multitasken, maar toch is dat het niet…
Je kunt namelijk alleen écht multitasken als je één ding in zijn geheel op de automatische piloot doet. Bijvoorbeeld lopen en bellen tegelijkertijd. Of met een vork je eten naar binnen scheppen terwijl je met je hoofd bij je social media tijdlijn bent.
Wil je twee zaken doen die beiden denkkracht vereisen dan ben je niet aan het multitasken, maar dan ben je aan het switchtasken.
Wat is switchtasken?
Switchtasken is het ontzettend snel switchen tussen verschillende taken. Neem als voorbeeld het wegwerken van mail tijdens een meeting. Je bent bezig met luisteren, je leest een stukje email, vervolgens pik je weer wat op van een collega en daarna lees je weer een stukje mail. Zo kan je een groot deel van de meeting door gaan maar uiteindelijk krijg je van beiden maar de helft mee.
Nog een mooi voorbeeld is het proberen door te werken terwijl je collega zijn weekend verhaal aan het vertellen is en jij tussendoor wat bevestigend probeert te antwoorden. Als je dit herkent dan weet je dat je én het verhaal niet mee krijgt én je nog steeds geen zak bent opgeschoten met je werk.
Switchtasken is enorm inefficiënt en het kost ook nog eens ontzettend veel energie. Hoe dat precies werkt is voor nu te uitgebreid, maar in deze video leg ik uit hoe dat precies werkt en waarom dat zoveel energie kost. Check ‘m als je daar meer over wil weten.
Voor nu is het zaak te kijken hoe we het dan WEL moeten aanpakken…
Kotsu Kotsu
We moeten stoppen met alles tegelijkertijd te willen doen. We moeten aan de Kotsu Kotsu 😀
Kotsu kotsu is een bekend Japans gezegde wat je kunt vertalen naar:
Stap voor stap
De Jappanners bedoelen hiermee dat je gefocust werkt aan één ding per keer en je zo stap voor stap je dag doorkomt.
Uiteraard komt dit niet zomaar uit de lucht vallen. Multitasken komt voort uit de Amerikaanse cultuur waar iedereen maar druk-druk is en waar ze proberen zoveel mogelijk taken in één dag te proppen.De Japanners kwamen er al gauw achter dat dat niet werkt en doen daarom exact het tegenovergestelde.
Zij werken taak voor taak. In volledige focus.
Logisch ook als je het volgende voorbeeldje pakt:
Loop je wel eens trap op met twee tredes tegelijk omdat je haast hebt? Gaat op dat moment wel even sneller maar het kost je veel meer concentratie en moeite. Dat houdt je dus niet de gehele dag vol.
Terwijl als je stap voor stap rustig de trap op loopt je dat best een lange tijd vol kan houden. In alle rust, zonder dat je het risico loopt jezelf pijn te doen vanwege een misstap.
En dat is wat jij ook moet willen. Want het eindstation is hetzelfde, maar de manier waarop je er komt een stuk relaxter. En misschien zelfs wel sneller 😉
OK top! Maar, hoe doe je dat dan?
Ik houd het simpel vandaag. Ik wil je namelijk vragen om het stappenplan dat ik je ga geven morgen direct toe te passen. Zodat we vandaag de dag van morgen voorbereiden. Er is namelijk één ding wat ik uit ervaring zeker weet:
Zonder planning ga je sowieso geleefd worden door de waan van de dag.
Eens? Mooi. Komt ie:
- Stap 1: Bepaal welke taak voor jou het belangrijkste is en tot hoever je wil komen.
- Stap 2: Start morgen je dag met die éne taak en laat je ondertussen niet afleiden door e-mail, telefoon of chats.
- Stap 3: Doe daarna pas de rest.
Easy toch?
Toch doen we het niet. Omdat we zo gewend zijn om te starten met afleiding en ons daar de gehele dag door mee laten slepen. Begin daarom klein en ga ervaren hoe het voelt om wat voor jouw belangrijk is ’s-Ochtends al af te hebben.
Maak daar vervolgens een gewoonte van:
1x per week
1 uur
1 taak
Vervolgens stap voor stap de rest.
Zodat je relaxt en voldaan bij het eindpunt uitkomt.
Omdat je wederom af hebt wat er voor jou écht toe doet.