Mijn beste vriend Diemietrie

most important three
Diemietrie is een van mijn beste vrienden. Hij zorgt er voor dat ik lekker productief ben, mij elke dag goed voel en dat ik af krijg wat er écht toe doet. Fijne vriend om te hebben dus. Maar hoe kan die éne vriend nu zoveel goeds brengen?

Deel deze tips met je collega's:

Omdat die-mi-trie eigenlijk gebrekkig Nederlands-Engels is voor ‘die MIT3’, ook wel een afkorting voor three Most Important Things of Most Important Three. Een simpel productiviteitsprincipe dat je heel veel voordelen gaat opleveren.

Vertel, hoe werkt dat dan?

Het begint eigenlijk met de gedachte dat niet alles wat je doet even belangrijk is. Er zijn altijd zogenoemde ‘hefboomtaken’. Taken waarmee je meer impact maakt dan andere. Denk aan taken die zorgen voor meer omzet, tijdsbesparing, naamsbekendheid of andere voordelen. Nog een kenmerk van een hefboomtaak is dat hoe meer van deze taken je uitvoert, hoe beter de hefboom voor je gaat werken. Productiever worden is dus een kwestie van je hefboomtaken identificeren en je kunt los gaan. Helaas zit er addertje onder het gras. Het is namelijk moeilijk deze taken te identificeren én om ze vervolgens ook goed uit te voeren.

Vaak zijn hefboomtaken namelijk taken die vragen om veel concentratie (focus) en creativiteit. Iets waar we in tijden van afleiding, volle agenda’s en veel to-do’s snel een gebrek aan hebben. We moeten er dus voor zorgen dat we een moment (en omgeving) creëren waarop deze variabelen gunstig gestemd zijn. Dat is waar het MIT3 principe op inspeelt.

MIT3: wat is het precies?

Het MIT3 principe gaat uit van de gedachte dat je elke dag start met de drie belangrijkste (hefboom)taken. Pas zodra deze taken allemaal af zijn, ga je verder met de rest van je to-do lijst. Dit betekent dus ook géén e-mail, social media of andere externe afleiders.

Dat maakt het direct ook lastig om dit toe te passen, omdat veel mensen nu eenmaal gewend zijn om hun dag te beginnen met e-mail. Door dit te doen zorg je er echter gelijk voor dat je start met taken die anderen jou opleggen. Zij sturen jou namelijk een e-mail. Met een beetje pech wijk je dan weer snel af van je oorspronkelijke planning omdat iets anders urgenter lijkt.

Om verleiding te voorkomen stellen we de MIT3 samen aan het einde van de dag, voor de volgende dag. Je hoeft dus ook niet meer na te denken over wat je moet doen ‘s ochtends. Je kunt direct aan de bak met de hefboomtaken die je gister hebt geïdentificeerd.

De voordelen

Gebruik maken van het MIT3 principe brengt je legio voordelen:

  • Je hebt meer focus omdat er minder kans is op afleiding (vroeg) in de ochtend. Dit geldt voor zowel externe afleiding als interne afleiding (zie Focus aan, Focus uit van Mark Tigchelaar voor het verschil 😉)
  • ‘s Ochtends ben je creatiever en analytischer. Je volledige geheugen kan besteed worden aan de hefboomtaak.
  • Wanneer je het belangrijkste af hebt kan de rest van de dag niet zo veel meer gebeuren (succes verzekert succes 😉)
  • Gefocust werken zonder afleiding kost je simpelweg minder energie (geen switchtasken)

Houdt iets je nog tegen?

Voor mij wegen de voordelen enorm op tegen de nadelen. Het enige wat ik namelijk even moet doen is 5-10 minuten langer door voordat ik mijn laptop dichtklap. En dat is al snel een gewoonte als je dit elke dag doet. Hiermee verzeker ik mezelf van succes voor de volgende dag. Kleinte moeite toch?

Laat het mij weten als je nog andere redenen ziet om dit niet direct toe te passen 😊

Nog steeds nieuwsgierig?

overzicht rust en impact

Zo zet je een systeem neer waarmee je nooit meer onnodig druk bent

Nooit meer onnodig druk.

Haalbaar voor iedereen als je het mij vraagt.

Dus ook voor jou!

Zo aan het einde van het jaar heb ik al mijn kennis samengevoegd in één groot monsterartikel.

5 concrete, praktische stappen.

Met als uitkomst: 1 werkbaar systeem.

Het is een complete gids richting meer overzicht, rust én impact.

Zodat jij er komend jaar lekker mee aan de slag kunt.

En langzaam stappen kunt zetten richting een relaxtere werkweek.

Ik hoop dat je het leuk vind.

Lees snel verder »

Tof! Ik spreek je snel.

Klik hieronder op de kalender om een geschikt tijdstip te kiezen.

A set of time slots for Kennismaking with Guus Heezen