Je enige optie voor méér productiviteit

bj fogg gedragsmodel
Productiviteit bestaat voor mij uit drie stappen: Je bepaalt eerst wat je wil bereiken en wat je moet doen om daar te komen. Vervolgens zorg je ervoor dat je jezelf zover krijgt om het te gaan DOEN. Als laatste zorg je ervoor dat je je niet laat afleiden zodra je eenmaal bezig bent. Ik merk dat vooral de laatste stap voor velen erg moeilijk is en kom daarom met de enige echte optie voor meer productiviteit.

Deel deze tips met je collega's:

Het draait om gedrag

De enige optie voor meer productiviteit is het uitzetten van notificaties.

Waarom notificaties uitzetten je enige optie is om je minder te laten afleiden ga ik uitleggen aan de hand van een van de bekendste theorieën over gedrag. Het is een model van de Amerikaanse professor aan de Stanford University BJ Fogg:

B = MAT

Vrij vertaald zegt de formule eigenlijk dat gedrag (B) alleen plaats vindt als de Motivatie hoog genoeg is, het vermogen (Ability) om het te doen hoog genoeg is en er uiteindelijk een Trigger is die ervoor zorgt dat het gedrag start.

Voldoet iets niet aan al deze factoren, dan zal het gedrag onder de zogenoemde ‘actie-curve’ uitkomen en gaat het dus niet gebeuren.

Een voorbeeld van de zogenoemde ‘actie-curve’ zie je bovenaan in het plaatje. Je ziet een voorbeeld van een succesvolle (boven de lijn) en onsuccesvolle (onder de lijn) trigger.

Ik zal een voorbeeldje geven op het gebied van sport. Stel ik ben super gemotiveerd om te hardlopen, maar ik heb geen hardloopschoenen. Mijn motivatie zal erg hoog zijn, maar mijn vermogen erg laag. We belanden in de linker bovenhoek. Ik kom dus niet boven de lijn in de actie-curve uit en het gaat hoogst waarschijnlijk niet gebeuren.

Ander voorbeeld: Ik loop op straat en iemand vraagt mij om 1 euro. Voor mij totaal niet moeilijk om een euro-tje te geven, maar meestal wil ik dat helemaal niet. Het vermogen om het te doen is hoog, maar de motivatie zeer laag. We belanden recht onderin in de actie-curve en ik ga het dus niet doen.

OK right, maar wat heeft dit te maken met afleiding?

Simpel, we kunnen je gedrag als je wordt afgeleid verklaren met behulp van dit model. Stel we nemen de nr. 1 kantoor afleiding als voorbeeld: het lezen van een nieuw binnenkomend e-mailtje.

Disclaimer: Er is op zich niets mis mee met het lezen van een nieuwe e-mail, maar wel als je het afleidt van wat je eigenlijk te doen staat 😉

Laten we het B=MAT model uiteen splitsen om dit te verklaren:

(B) Gedrag = Het lezen van een binnenkomend e-mailtje.

Motivatie = Je bent nieuwsgierig naar wat er in staat dus je wil het lezen.

(A)  Vermogen = Je hoeft alleen maar even met je wijsvinger op de muis te klikken.

Trigger = De pop-up, melding of het cijfertje wat je ziet zodra je een nieuw e-mail hebt gekregen.

Ok, deze staat. Stel we willen er nu voor zorgen dat we dit gedrag NIET meer uitvoeren. Kan dat? En zo ja, WAT kunnen we dan doen?

Kunnen we de motivatie verlagen?

Misschien wel, alleen dit is een moeilijke. Want hoe kun je je motivatie verlagen als je van nature op zoek naar nieuwe prikkels? Je lichaam is er namelijk op getraind om alles wat nieuw is direct te onderzoeken.

Wil je die drang naar nieuwsgierigheid en iets nieuws tegenhouden dan moet je een erg grote motivatie hebben om jezelf tegen te houden en het niet te doen. In het begin van de dag misschien werkbaar, later op de dag niet meer. Dat type motivatie werkt namelijk als een spier. Als je het te veel gebruikt raakt het uitgeput. Het verlagen van motivatie is daarom niet echt een optie waarop we kunnen vertrouwen.

Kunnen we dan het vermogen verlagen?

Anders gezegd: Kunnen we het gedrag dus moeilijker maken om uit te voeren? Ja dat is misschien een optie. We zouden de linker muisknop op onze muis kunnen weghalen. Of we verwijderen Outlook van onze computer. Klinkt wel goed misschien, maar het zijn ook niet echt opties waar je op de lange termijn wat mee kan. Je hebt namelijk zowel je linker muisknop als Outlook toch nog wel ergens nodig gedurende de dag 😊

Ik heb wel ooit eens geprobeerd om Outlook qua snelkoppeling van het bureaublad en startmenu weg te halen, alleen de zoekfunctie van Windows is tegenwoordig zo makkelijk en snel dat het niet lang duurde voordat ik zo nog sneller Outlook tevoorschijn toverde… 😊 Vermogen in eerste instantie verlaagt, daarna helaas nog groter gemaakt.

Oh, maar ehh. Kunnen we dan misschien de trigger weghalen?

Yes, we can! Doordat het gedrag alleen plaats vindt als er een trigger is zijn we in staat om de trigger te verwijderen. De Outlook pop-up, melding of het notificatie cijfertje van X ongelezen e-mails is een trigger die je nieuwsgierigheid opwekt en je de e-mail laat checken. Zonder deze trigger is de kans een stuk kleiner dat je in je mailbox gaat kijken.

Het uitzetten van je (pop-up) melding is betrekkelijk simpel. En al helemaal als ik je ook nog eens de rechtstreekse link geef naar de stappen hoe je dat moet doen 😉

Doordat we de trigger hebben verwijderd zal het gedrag een stuk minder vaak voorkomen. Maar let op, soms zul je nog wel intern getriggerd worden. Je wordt dan niet afgeleid door een melding, maar jouw hersenen hebben ineens het idee dat je misschien eens je mailbox zal moeten checken omdat er misschien wel iets nieuws in zit!

Val in dat geval wel terug op je motivatie of wilskracht om je niet telkens van je werk af te laten halen omdat je op zoek bent naar prikkels. Negeer het signaal en ga door met je werk. Probeer dit vooral in de ochtend wanneer je motivatie spier op zo’n allerbest is. Naarmate je dit vaker doet zal deze gewoonte vanzelf minder worden.

Je niet laten afleiden is belangrijk.

Om af te krijgen wat er écht toe doet moet je vooral niet bezig zijn met de dingen die er NIET toe doen. Afleiding is hierin de grootste boosdoener.

Helaas zijn wij als mens van nature erg nieuwsgierig en gevoelig voor nieuwe prikkels dus is het voor ons ongelooflijk lastig om te vertrouwen op onze wilskracht. Wij kunnen een binnenkomende melding nu eenmaal niet negeren.

Wees daarom slim en gebruik het gedragsmodel om alles wat je kunt weghalen alvast weg te halen zodat alleen je eigen ‘aap’- brein overblijft. Versla deze met de motivatie die er op dat moment is en profiteer van de slagen die je zonder afleiding kunt maken.

Mijn vraag aan jou voor vandaag: Ga jij af krijgen wat er écht toe doet?

Nog steeds nieuwsgierig?

overzicht rust en impact

Zo zet je een systeem neer waarmee je nooit meer onnodig druk bent

Nooit meer onnodig druk.

Haalbaar voor iedereen als je het mij vraagt.

Dus ook voor jou!

Zo aan het einde van het jaar heb ik al mijn kennis samengevoegd in één groot monsterartikel.

5 concrete, praktische stappen.

Met als uitkomst: 1 werkbaar systeem.

Het is een complete gids richting meer overzicht, rust én impact.

Zodat jij er komend jaar lekker mee aan de slag kunt.

En langzaam stappen kunt zetten richting een relaxtere werkweek.

Ik hoop dat je het leuk vind.

Lees snel verder »

Tof! Ik spreek je snel.

Klik hieronder op de kalender om een geschikt tijdstip te kiezen.

A set of time slots for Kennismaking with Guus Heezen