Hoe je van je onrust afkomt

hoe je van je onrust af komt
Onrust in je kop is een veel voorkomend probleem bij informatie-professionals. Het zorgt voor concentratieproblemen, kost enorm veel energie en haalt soms zelfs het plezier uit je werk. Begrijpelijk dat je soms onrust ervaart als het even druk is, maar continu onrust ervaren is een dooddoener voor je productiviteit. Op de lange termijn kan het zelfs zorgen voor stressklachten. In deze blog ga ik daarom in op het begrip onrust en hoe je daar van af komt.

Deel deze tips met je collega's:

Waar komt die onrust nu vandaan?

Zodra ik met mensen spreek over onrust op het werk merk ik dat niet iedereen er last van heeft. Sommigen hebben wel eens een drukke periode, maar onrust? Nee, dat is toch nergens voor nodig. Er is echter ook een groep die zich herkent in de problemen en hier wekelijks mee kampt. Voor die groep is het hebben van onrust in je kop een terugkerend fenomeen.

Nu zou je in eerste instantie zeggen dat het probleem wellicht bij de omgeving ligt. De een heeft waarschijnlijk een drukkere baan of meer verantwoordelijkheid dan de ander. Of juist een baas die continue het uiterste van iemand vraagt. Het is echter goed mogelijk dat als ik twee collega’s van dezelfde afdeling vraag de één er wel last van heeft en de ander totaal niet. Er is dus een andere oorzaak.

Onrust komt voort uit jouw karaktereigenschappen

Mensen die gevoelig zijn voor onrust hebben bepaalde karaktereigenschappen. Het is hun eigen gedrag die onrust in hun hoofd veroorzaakt. Ik zal er een aantal noemen die ik bij mezelf ook herken:

–         Perfectionisme; alles goed willen doen zorgt voor meer onrust omdat je meer tijd nodig hebt en neemt om iets af te ronden.

–         Moeite om ‘nee’ te zeggen: je neemt veel verantwoordelijkheid waardoor je automatisch veel te doen hebt.

–         Loyaliteit: als eenmaal ergens ‘ja’ tegen hebt gezegd zorg je ook dat je die verplichting nakomt.

–         Ambitieus: je levert graag je beste werk.

Misschien herken je aantal eigenschappen bij jezelf, misschien heb je zelfs de pech dat je ze allemaal bezit. Je zult naar elke eigenschap moeten kijken om te zien of het je in de weg zit en zo ja, daar iets mee doen. Maar karaktereigenschappen zijn soms moeilijk te veranderen en soms wil je dat ook helemaal niet. Want er is toch niets mis met loyaal zijn en ambitieus?

Een andere uitweg voor onrust

I got you. Er is een andere uitweg om van je onrust af te komen, zonder dat je een deel van je karaktereigenschappen hoeft in te leveren. Veel van die eigenschappen zijn namelijk ook harstikke positief en helpen je enorm vooruit in je werk.

Productiviteit expert Paul Rulkens zegt over onrust het volgende:

“Onrust komt niet voort uit het feit dat je te veel te doen hebt, maar omdat je het gevoel van controle kwijt bent”

Je hoeft dus niet persé al je karaktereigenschappen te wijzigen. Je moet de controle zien terug te pakken. De controle over jouw werkzaamheden, jouw verplichtingen en over je eigen gedrag hierin.

Want zegt Paul, je krijgt vooral onrust omdat je telkens het gevoel hebt, dat wat je aan het doen BENT, niet hetgeen is wat je eigenlijk ZOU moeten doen.

Ik noem dat geleefd worden door de waan van de dag. Omdat jij de controle kwijt bent leef je niet de dag. Maar leeft de dag jou.

Nou mooi Guus, goed om te weten en nu?

Pak de controle terug

We moeten de controle over de dag weer terug pakken. Zodat we niet meer geleefd worden door de dag, maar zelf bepalen wat er gebeurt.

De controle over je dag pak je terug binnen vier stappen:

1.      Verzamel al je verplichtingen (to-do’s)

Acties uit vergaderingen, welke deadlines komen er aan, welke e-mailtjes moet je nog afhandelen. Zorg dat je alles wat je te doen staat verzamelt, ook als het in je hoofd zit.

2.      Creëer één plek waarin je het overzicht hebt over al deze verplichtingen

Maak een Trello bord aan waar je al deze verplichtingen visueel maakt. Zo zie je in één oogopslag wat je allemaal te doen staat.

3.      Besluit wat er voor jou écht toe doet

Nu is het tijd om te kiezen. Want niet alles is even belangrijk. Kies op basis van je eigen doelen en de doelen van je organisatie welke taken je het eerst gaat oppakken. Zet deze bovenaan je lijst en maak ze zo concreet mogelijk.

4.      Onderneem actie

Aan de bak. Notificaties uit, telefoon aan de kant en uitvoeren. Je hebt al besloten dat dit belangrijk voor je is, dus hoe meer aandacht je het geeft hoe eerder het klaar is en des te beter de kwaliteit.

Als je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd ben je zo van je onrust af. Maar let op. Want bovenstaand stappenplan werkt het beste als je dit blijft herhalen. Want controle krijg je niet door één keer een overzicht te maken. Je moet het blijven doen. Dat is de enige manier om controle terug te pakken en te houden. Zo kom van je onrust af en blijft het ook weg.

Hulp nodig bij het stappenplan?

Download dan het canvas 5 principes van productiviteit en pak de controle over jouw dagen terug.

 

Nog steeds nieuwsgierig?

overzicht rust en impact

Zo zet je een systeem neer waarmee je nooit meer onnodig druk bent

Nooit meer onnodig druk.

Haalbaar voor iedereen als je het mij vraagt.

Dus ook voor jou!

Zo aan het einde van het jaar heb ik al mijn kennis samengevoegd in één groot monsterartikel.

5 concrete, praktische stappen.

Met als uitkomst: 1 werkbaar systeem.

Het is een complete gids richting meer overzicht, rust én impact.

Zodat jij er komend jaar lekker mee aan de slag kunt.

En langzaam stappen kunt zetten richting een relaxtere werkweek.

Ik hoop dat je het leuk vind.

Lees snel verder »

Tof! Ik spreek je snel.

Klik hieronder op de kalender om een geschikt tijdstip te kiezen.

A set of time slots for Kennismaking with Guus Heezen