Hoe je elk persoonlijk doel haalt binnen 90 dagen

doelen halen
Doelen stellen is makkelijk. Doelen daadwerkelijk halen niet. Je hebt een systeem nodig waarmee je jezelf verzekert van succes. Dat ervoor zorgt dat jij in actie komt. In deze blog leg ik je mijn systeem uit waarmee je elk persoonlijk doel haalt binnen 90 dagen.

Deel deze tips met je collega's:

Het is eind 2020. De perfecte tijd om nieuwe plannen te maken voor 2021. Dat 2020 voor velen niet het beste jaar was is een feit. Een goede reden dus om het nieuwe jaar serieus aan te vliegen. Maar ook al was dit jaar voor jou minder desastreus. Er is altijd ruimte voor het leren van een nieuwe vaardigheid waarmee jij je toegevoegde waarde verhoogt. In deze blog laat ik je zien dat het met de juiste aanpak mogelijk is om binnen 90 dagen elk persoonlijk doel te halen.

Allereerst dé grote valkuil waarom veel doelstellingen niet gehaald worden: ze hebben geen deadline OF die deadline ligt te ver weg. Want als je nog 90 dagen hebt, waarom zou je dan vandaag al beginnen? En als je helemaal geen deadline stelt, waarom zou je dan überhaupt beginnen?

Wij mensen zijn niet goed in het nastreven van lange termijn doelen omdat we daar vandaag nog niets van merken. Die deadline staat er dan wel, maar hij zal niet naar je schreeuwen als je er vandaag niet aan gewerkt hebt. Je zult er dus zelf voor moet zorgen dat je gemotiveerd blijft.

 

"If you genuinely care about the goal, you’ll focus on the system"

James Clear, schrijver Atomic Habits

De oplossing is dus tweeledig. Je begint met volledig achter je doel te gaan staan. Als je het namelijk niet écht wil, ga je ook niet vandaag de moeite nemen om het te halen. Neem bijvoorbeeld mensen die zeggen dat ze willen afvallen, maar vervolgens niet gaan sporten of minder eten. Die kilo’s vliegen er niet vanzelf af… Ik zelf zou bijvoorbeeld graag Spaans willen kunnen. Maar het probleem is dat ik het niet wil leren. Dat gaat hem dus niet worden Guus 😉

Maar goed. Ik noem mezelf geen life coach die jou aanspoort doelen te stellen. Mijn kracht is jou te ondersteunen in het realiseren ervan zodra je jezelf hebt overtuigd dat je er 100% voor wilt gaan. Om jouw einddoel te bereiken zul je namelijk moeten focussen op het systeem.

Ik definieer een systeem als een set van principes, tools, routines en gewoontes waarmee je consequent (in ritme) tot een doel komt. Het is een bewegend principe dat jou ondersteunt in het proces. En dat is nodig, want doelen halen gaat namelijk niet om het stellen ervan, maar om het proces dat erna volgt. 

Laten we het daarom eens zo praktisch mogelijk maken;

Het principe is dat je het doel gaat zien als een project waarmee je wekelijks, dan wel dagelijks bezig bent. Dit gaat niet in één keer, maar in meerdere stappen. Hoe kleiner deze stappen, hoe gemakkelijker je ze zet. Net zoals het feit dat de treden van een trap geen halve meter hoog zijn, maar net hoog genoeg zodat je de volgende stap gemakkelijk kunt maken. Werk van achteren naar voren en schrijf op welke stappen je allemaal nodig hebt om binnen 90 dagen te komen waar je wil zijn. Dit geeft je ook direct inzicht in de haalbaarheid van je doel zodat je dit mogelijk nog kunt bijschaven.

De volgende stap is het inzetten van tools. Door gebruik te maken van de juiste tools vergroot je de kans om je doel te halen enorm. De tool is namelijk een goed middel om alles in op te slaan zodat je elke dag herinnerd wordt aan wat je nog te staan en wat je daar VANDAAG aan gaat doen. Noteer je nieuwe doelstelling als een project op een aparte projecten lijst in jouw to-do tool zodat je deze goed in je vizier hebt.

De volgende stap is het toevoegen van routines. De hoeveelheid werk die je hebt opgeschreven bij de eerste stap bepaald de routine die je nodig hebt. Ik pak voor deze uitleg een wekelijkse routine, maar misschien wil je zelfs meerdere dagen per week aan je doelstelling werken. Dan kies je voor een dagelijkse routine. Hoe uitdagender het doel, hoe groter de hoeveelheid werk en de tijdsbesteding die je dus per week of dag moet maken.

Wat je vervolgens concreet gaat doen is wekelijks je opgeschreven project (doelstelling) bekijken en je elke week afvragen: Wat is de volgende stap die ik kan nemen om dit project een stap vooruit te trekken? Formulier je antwoord en zet die stap op je actie-lijst. Deze stap is helder, concreet en niet afhankelijk van anderen. De actie-lijst is uiteindelijk de lijst waarmee je dagelijks werkt en ervoor zorgt dat je daadwerkelijk in actie komt. Deze kun je voor elke dag weer opnieuw maken.

Samenvattend:

• Zie je doelstelling als een project

• Werk achterstevoren en schrijf op welke stappen je moet zetten om er te komen

• Zet het project op je to-do tool

• Bekijk elke week (of dag) je project en bepaalde de volgende stap

• Zet deze stappen op je actie-lijst.

• Start de dag door te werken vanuit je actie-lijst.

Door bovenstaand systeem te volgen wordt de kans dat jij je doelstelling gaat halen enorm vergroot. Je hebt namelijk een compleet systeem dat ervoor zorgt dat jij tijdig in actie komt. Zet je doelstelling, gebruik dit systeem en ervaar de voordelen. Een nieuwe vaardigheid leren binnen 90 dagen is dus prima mogelijk 😉

Welk doel ga jij in de komende 90 dagen halen?

Nog steeds nieuwsgierig?

overzicht rust en impact

Zo zet je een systeem neer waarmee je nooit meer onnodig druk bent

Nooit meer onnodig druk.

Haalbaar voor iedereen als je het mij vraagt.

Dus ook voor jou!

Zo aan het einde van het jaar heb ik al mijn kennis samengevoegd in één groot monsterartikel.

5 concrete, praktische stappen.

Met als uitkomst: 1 werkbaar systeem.

Het is een complete gids richting meer overzicht, rust én impact.

Zodat jij er komend jaar lekker mee aan de slag kunt.

En langzaam stappen kunt zetten richting een relaxtere werkweek.

Ik hoop dat je het leuk vind.

Lees snel verder »

Tof! Ik spreek je snel.

Klik hieronder op de kalender om een geschikt tijdstip te kiezen.

A set of time slots for Kennismaking with Guus Heezen