Blijvende verandering draait om gewoontes
We hebben hedendaags de illusie dat verandering rigoureus aangepakt moet worden. Dit leidt echter alleen maar tot teleurstellingen.
Om een blijvende verandering te bewerkstellingen moeten we met een hele andere mindset in de wedstrijd staan. De mindset dat het zetten van kleine stappen de way to go is. Stappen die soms zo klein zijn dat jij je afvraagt of dat het wel snel genoeg gaat.
De gedachte achter het zetten van kleine stappen is echter dat je het veel langer vol kunt houden. Je kunt het net zo lang volhouden tot het punt dat die stap zo ingebakken zit in je gedrag dat we het een gewoonte mogen noemen. Je hebt zo vaak uitgevoerd dat je het op de automatische piloot doet. En dat is nu exact waar we je nieuwe gedrag willen hebben. Want als het een gewoonte is denk je er niet meer over na, je hebt geen motivatie of een duwtje in de rug nodig. Je voert het gewoon uit.
Neem nu het plannen van je werkdag. Stel dat ik jou vertel dat je dat vanaf volgende week elke dag moet gaan doen voor de dag die erop volgt. Waarschijnlijk ga je dat niet volhouden. Waarschijnlijk vergeet je het een paar keer. Maar als dit nu eerst eens eenmaal per week gaat doen. Bijvoorbeeld elke dinsdag? Zou je het dan wel kunnen volhouden?
Waarschijnlijk wel. Misschien voel je je zelfs mega succesvol op die dinsdag en bedenk je om het woensdag ook te doen. Het mooie is: dat mag natuurlijk, maar dat hoeft niet. Als je het maar elke dinsdag doet. Dat is de afspraak. Meer mag altijd, maar het hoeft niet.
Klein beginnen zorgt voor snelle en korte successen. En die hebben wij nodig om te kunnen veranderen. Zeker als de te maken stap te groot is.
Bij het veranderen van de bedrijfscultuur werkt dit precies zo. We moeten aansturen op het nemen van kleine stappen die snel als succesvol worden ervaren. Zo blijft de verwachting laag en de positieve mindset er in.
Daarom geloof ik in een manier van trainen waarbij de focus ligt op het implementeren van gedragsverandering in plaats van het aanleren van zo veel mogelijk theorie. De beste methodieken en tools zijn al voor je uitgezocht, je moet het alleen nog onder de knie krijgen.
Na een training gaan je medewerkers gelijk aan de slag om de geleerde gewoontes toe te passen. Soms gaat dat direct goed, soms zijn de stappen te groot. Het lukt dan niet om ze te blijven volhouden. Dat is het moment dat ze volgens plan een stap terug kunnen zetten of ondersteuning kunnen zoeken in een online leeromgeving.
De kans van slagen is met een simpele aanpassing vertienvoudigd. Bedenk je eens hoe mooi het zou zijn als jullie in kleine stappen kunnen toewerken naar een verbeterde bedrijfscultuur. Meer rust, meer focus en meer impact. Wie wil dat nu niet?
Samen veranderen is de enige oplossing
Om het vervolgens nog mooier te maken; we gaan het samen doen. Niet alleen.
Alleen veranderen leidt tot een uitsluiting van ‘de kudde’. Je vertoont ander gedrag dan de rest, waardoor mensen je als anders gaan zien. Ze snappen niet waarom jij anders doet dan hen en zullen je gedrag afwijzen. Je hebt dan ook meerdere mensen nodig om ‘de kudde’ die jouw bedrijf heet een bepaalde kant op te sturen.
We willen naar een bedrijfscultuur waarin we gefocust aan de slag kunnen. Medewerkers moeten ongestoord kunnen werken aan hun belangrijkste taken. Dat betekent dat we elkaar niet kunnen afleiden omdat anders de focus verloren gaat. Hiervoor zul je duidelijke afspraken en kaders moeten instellen die voor iedereen helder zijn.
Ongestoord werken moet normaal worden in de organisatie. En dat klinkt simpel, maar daarmee maak je dus ook normaal dat als jij iemand nodig hebt je dan nadenkt of je diegene wel kunt afleiden. Als een collega in een meeting zit snap je dat, maar wat als hij gewoon rustig aan het werk is?
We gaan toewerken naar een bedrijfscultuur waarin iedereen de vruchten plukt van ongestoord werken. Jijzelf krijgt jouw belangrijke taken af, maar al jouw collega’s ook. Zo is er niet één iemand die continu wordt gestoord en geprikkeld is, omdat de rest hem continu afleidt. Nee, jullie zijn allemaal relaxt, voldaan en werken met plezier aan de gezamenlijke bedrijfsdoelen.
Fantastisch is het om te zien als deze doelen dan ook daadwerkelijk gehaald worden terwijl het weinig moeite lijkt te kosten. Een mijlpaal die je dan samen kunt vieren zodat jullie erna weer klaar zijn voor de volgende mijlpaal.
Veranderen zonder moeite
Hoe mooi zou zijn als deze verandering vervolgens vooral van de mensen zelf komt? Dat medewerkers zelf met ideeën komen waarmee het gehele bedrijf productiever kan gaan werken?
Het is mogelijk. Zoals ik in deel 2 al aangaf willen en kunnen mensen wel veranderen, maar willen ze niet veranderd worden. De verandering moet dan ook niet opgelegd worden, we moeten ze laten inzien dat het ze meer brengt als het anders gaat.
Dat begint bij het brengen van inzicht in de huidige situatie. Hoe gaat het nu en wat schort daar aan? Hoe voel je je als je thuis komt na een dag vol afleiding?
Vaak is de vraag stellen al voldoende om het bewustzijn te creëren dat de huidige situatie niet langer houdbaar is. Maar we kijken verder dan dat. We kijken vervolgens naar de ideale situatie en stellen ons voor hoe die zou zijn. Om deze ideale situatie vervolgens te ervaren. Niet blijvend, maar kort in de vorm van een challenge.
Uit deze ervaringen komt vervolgens het inzicht en de urgentie. Want waarom zouden je medewerkers het nog accepteren dat ze uitgeput thuis komen als ze ook met energie over de dag kunnen afsluiten? Terwijl het netto resultaat hetzelfde is.
Ze gaan in actie komen en opperen samen ideeën om het beter te maken. Je hoeft het alleen nog maar te faciliteren. Hoe anders klinkt dit dan het overhalen van medewerkers om iets te doen waar ze zelf niet in geloven?
Als verandering van binnenuit komt gaat het simpel. Zonder moeite. Dat is waar je naar wil streven.
Af krijgen wat er écht toe doet.
Af krijgen wat er écht toe doet klinkt als een grote belofte. Dat is het echter niet. Ik geloof dat jouw bedrijf dit ook kan bereiken. Maar daarvoor zul je in actie moeten komen.
Jullie zullen moeten kiezen voor een werkcultuur waarin druk zijn niet meer populair is. Een werkcultuur waarin focus-uren de norm zijn en afleiding de grote vijand. Een werkcultuur waarin er hard gewerkt wordt op de momenten dat het moet zodat daarna de ontspanning gezocht kan worden. Samen of alleen.
Zo’n werkcultuur levert je niet alleen meer productiviteit op, je gaat ook meer voldoening ervaren. De impact die je als bedrijf kan maken wordt namelijk veel groter. Medewerkers kunnen zich volledig inzetten zonder op te branden. Klanten voelen zich gewaardeerd omdat er aandacht aan hen geschonken wordt.
Jullie werken samen toe naar het behalen van de bedrijfsdoelstellingen. Ieder jaar opnieuw.
