De topsport als voorbeeld
Als je kijkt naar high performance dan zijn topsporters vaak een goed voorbeeld. Ze hebben een laserfocus op hun einddoel, werken daar elke dag keihard aan en kiezen om alles te laten wat daar niet aan bijdraagt. Logisch zou je zeggen, alleen zodra wij een topsporter zien die een gouden plak haalt denken nog maar weinig mensen aan alle offers die zijn gedaan om daar te komen.
Zo is het met alles. We zien wel de successen, maar vergeten de weg ernaartoe. Terwijl zonder die weg het eindpunt nooit gehaald was.
Maar stel dat jij niet zo iemand bent. Jij hebt je einddoel, je bent gemotiveerd, je wil elke dag strijden. De kans dat je er komt is dan al een stuk groter omdat je weet dat je offers moet brengen. Bijvoorbeeld omdat je graag een bedrijf wil starten of succesvol wil zijn in je carrière. Daar moet veel voor gedaan worden. Nieuwe vaardigheden leren, kennis op doen, dingen uitproberen en opzetten. Het is daarbij dan handig dat je productief bent.
Je moet veel maken om productief te zijn
De letterlijk definitie van productief is: veel voortbrengend. Je zou dus kunnen zeggen, als je veel maakt ben je dus productief. In de basis is productiviteit dus gericht op efficiëntie, op veel doen… Je zou dus kunnen stellen dat productiviteit alleen je niet gaat brengen naar je einddoel. Wat je kunt wel veel doen, maar je zult uiteindelijk wel moeten bepalen welke activiteiten echt stappen richting dat einddoel zitten. Je zult dus ook effectief moeten zijn.
De taken die je doet moeten bijdragen aan het behalen van het beoogde doel. Dan ben je daadwerkelijk effectief en is de kans dat je doel gaat halen groter.
Wanneer je er niet komt met veel doen
Laat ik mezelf eens als voorbeeld pakken. Ik kan wel heel veel op anderen reageren (e-mails maken), maar brengt dit mij dichter bij mijn doel? Als het mijn doel is om zo veel mogelijk e-mails te maken, waarschijnlijk wel. Maar ik kan je al verklappen dat dat mijn doel is niet. Mijn doel is om professionals te helpen af te krijgen wat er écht toe doet.
Ik heb daarom bepaald dat schrijven over productiviteit een van mijn doelstellingen is. Zodat ik het zelf beter begrijp, ik het zelf beter kan toepassen en ik beter kan uitleggen aan anderen.
Mooi zou je zeggen. Als dat dus bijdraagt aan je doelstelling, dan schrijf je gewoon elke dag 3 blogs en ben je er zo. Wrong.
Want ik vergeet dan namelijk dat ik een mens ben en geen machine. Schrijven is voor mij een focus bezigheid waar ik veel energie in stop zodat wat ik schrijf ook ergens op slaat. Ofja, dat hoop ik dan maar weer hihi.. Ik schrijf daarom ook altijd aan het begin van de dag wanneer ik nog hoog in mijn energielevel zit. Want alleen dan ben ik in staan om de gedachten die ik heb tot een fatsoenlijke lap tekst om te zetten. Omdat schrijven voor mij een vaardigheid is waar ik nog veel in heb te leren.
“Het tegenovergestelde van belangrijk is rust”
Niklas Goke
De grootste valkuil die ik dus ook zie als het gaat om productiviteit is de tegenstrijdigheid: belangrijk vs. niet-belangrijk. Zodra je eenmaal door hebt wat er belangrijk is ga je dat doen en zul je zien dat je effectiever bent. Je maakt meer impact met de dingen die je doet. Maar vaak blijven we dan hangen in die mate van focus. We gaan hard aan de slag en willen ook alle niet-belangrijke taken af hebben.
We willen dus alles doen.
Wat we dan vergeten is dat je die mate van impact alleen kunt blijven maken als je ook je momenten van rust pakt. Daarom schrijf ik geen drie blogs op een dag. Omdat de eerste dan goed is, de tweede misschien ook wel, maar de derde zal al gauw ruk zijn.
Nu geef ik een voorbeeld van drie gefocuste taken achter elkaar. Maar wat denk je dat er gebeurt als jij een blog schrijft, vervolgens al je e-mails afhandelt, weer een blog schrijft en daarna weer een stuk of wat nieuwe e-mails? Dat is exact het gedrag wat ik bij veel mensen zie. Ze willen maar doorgaan, ook als het belangrijke klaar is. Terwijl je daarmee op de lange termijn al je energie voor het belangrijke weghaalt.
Het tegenovergestelde van belangrijk is dus niet onbelangrijk: het is rust.
Je hebt rust nodig om impact te maken
Je hebt rust dus nodig om blijvende impact te maken. In rust laad je weer op voor de momenten dat je weer gefocust moet gaan werken. Je zorgt ervoor dat je ‘batterij’ weer op 100% staat omdat je op dat moment meer vermogen nodig hebt.
- Ga dus niet je dagen vullen met onbelangrijke zaken die je alleen maar afleiden van je einddoel. Telefoon, e-mail, socials. Zorg dat ze niet je dag gaan beheersen.
- Neem eens pauze zonder op je telefoon te kijken
- Ga eens met enkel je kopje koffie in de zon staan.
- Loop je rondje eens zonder die podcast of muziek.
Sinds ik mezelf bewust ben van deze afleidingen merk ik dat ik steeds vaker in de momenten van nu ben.
En dat bewustzijn helpt om uiteindelijk af te krijgen wat er voor mij écht toe doet.