Het begrip kenniswerker
Het woord ‘kenniswerker’ wordt door mij vaak gebruikt. Daarom is het tijd om het woord eens te ontleden. Want wat is eigenlijk een kenniswerker en wanneer ben je er dan één?
Als we het woord eens simpel in tweeën splitsen krijgen we ‘kennis’ en ‘werker’. Dat kun je ook vertalen naar ‘werken met kennis’. Nu is het nog steeds een vrij breed begrip want ik neem aan dat iedereen zijn kennis inzet op zijn of haar werk.
Laten we daarom even verder zoeken. Op het wereldwijde web vinden we namelijk ook tal van definities en omschrijvingen:
‘Een kenniswerker is iemand die kennis en informatie tot zich neemt en deze interpreteert, ontwikkelt en vervolgens gebruikt en distribueert. Hij gebruikt zijn vaardigheden om problemen te signaleren en vervolgens oplossingen en alternatieven te zoeken.” aldus encyclo.nl
‘Kenniswerkers zijn arbeiders met als belangrijkste kapitaal kennis. Kenniswerkers denken om te leven’ aldus Wikipedia.
Aha interessant! Ik denk dat vooral Wikipedia hier al een mooie snaar raakt door aan te geven dat jouw levensonderhoud afhankelijk is van je denkproces. Want hoe hoger de kwaliteit van dit denkproces, hoe beter je jezelf in je levensonderhoud kan voorzien.
De historie van werk
Maar hoe is überhaupt het begrip ‘werk’ ontstaan? De oermens had vroeger namelijk helemaal geen werk, maar moest zichzelf in leven zien te houden door te jagen en te verzamelen. Dat was zijn levenswerk J
Om achter deze vraag te komen moeten we een stukje terug in de tijd. Als we dat doen dan zien we een aantal revoluties die ons mensheid hebben gebracht waar we zijn:
- Agrarische revolutie: we gingen zelf ons eten verbouwen in plaats van jagen en verzamelen
- Industriële revolutie: we gingen produceren en werkten massaal in fabrieken
- Digitale revolutie: computers namen een groot deel van ons werk over
Afhankelijk van wie je het vraagt zitten we nu in de digitale revolutie of misschien wel in een volgende waarbij we het nog niet eens zijn over hoe we die noemen.
Wat echter bijna niet is veranderd is de 40–urige werkweek, waarbij we gemiddeld zo’n 8 uur per dag werken. Deze is zo’n 100 jaar geleden geïntroduceerd en nog steeds van toepassing op veel kenniswerkers.
Vroeger was 8 uur werken een luxe, want toen fabrieken net bestonden waren werkweken van 10 uur of langer geen uitzondering. Gelukkig kwam men al snel tot het inzicht dat het goed is voor een mens om uit te rusten en dat men in de overgebleven tijd ook kan consumeren. Consumptie die leidt tot uiteindelijk meer vraag. En dat was natuurlijk goed voor de omzet 😉
Maar aan extra omzet voor de allergrootse baas heb jij als werker weinig. Dient die werkweek ons dan nog wel?
De kenniswerker en de 8-urige werkdag
Dat is de vraag. Want wat betekent die 8-urige werkweek nu voor ons als kenniswerkers? Kenniswerkers die hun hersenpan als hoofdgereedschap hebben en hun handen enkel nog gebruiken voor het bedienen van muis en toetsenbord?
Het betekent dat je anders moet gaan kijken naar je dagindeling.
Waar het menselijk lichaam het vroeger fysiek nog enigszins op kon nemen tegen een machine slaat die vergelijking nu totaal mank. Een computer is namelijk al niet meer te verslaan als aankomt op uithoudingsvermogen. Het kan meer informatie vasthouden, informatie langer vasthouden en meerdere dingen tegelijk. Allemaal dingen waar wij als mens niet zo goed in zijn. Wij hebben namelijk rust nodig om goed te kunnen blijven nadenken.
Waarom proberen we het dan toch? Waarom proberen we nog steeds een wedstrijd te winnen die we bij voorbaat al verloren hebben? Waarom zie ik nog steeds mensen rennen en hun werkdag ramvol proppen met allemaal taken?
Het is de hoogste tijd om daar verandering in te brengen.
We moeten keihard inzetten op kwaliteiten die ons mens maken. Kwaliteiten die ons onderscheiden van een computer. Zodat we niet alleen een betere kans maken om te winnen, maar een sport beoefenen die een computer niet eens kent.
Het onderhouden van menselijke relaties is daar één van, maar dat is niet waar ik vandaag op wil inzoomen. Ik wil namelijk inzoomen op creativiteit.
Creativiteit als grootste goed
Creativiteit is in mijn ogen namelijk hetgeen jouw als mens onderscheid van een computer. Computers zijn namelijk heel goed in: als, dit dan dat scenario’s. Maar als we even afwijken van het boekje dan gaat het mis. Laat staan als we met nieuwe ideeën moeten komen. Ja, we zijn steeds verder met technologieën als artificial intelligence en machine learning, maar we proberen nog steeds menselijke kwaliteiten na te bootsen.
Jouw kracht als kenniswerker is dus creativiteit.
Dat betekent dat je met de informatie die je krijgt en de kennis die je al hebt iets nieuws creëert. Dat je verbanden legt tussen verschillende kennisgebieden om daar vervolgens weer een nieuw kennisgebied van te maken. Dat je nieuwe oplossingen verzint op oude problemen. Dat is wat ons onderscheid als mens van een computer.
Maar dat niet alleen. Het is ook wat jouw onderscheid als kenniswerker. Want juist omdat het begrip kenniswerker zo breed is, moet je je ook onderscheiden in de vijver van alle kenniswerkers. Veel kenniswerkers laten zich namelijk zo ondersneeuwen door alle vormen van afleiding en reactieve taken dat ze niet meer toekomen aan het grootste goed wat hen onderscheidt: creativiteit.
Zorg ervoor dat jij niet in die valkuil trapt.
De kenniswerker 2.0
Maar wat maakt iemand nu een kenniswerker 2.0?
- Je bent je bewust van het feit dat een computer beter is bepaalde taken en gebruikt een computer daar ook voor.
- Je bent je bewust van het feit dat afleiding leidt tot concentratieverlies en zorgt er daarom voor dat je niet continue afgeleid wordt.
- Je bent je bewust van het feit dat je pro-actief moet zijn om je doelen te kunnen halen.
- En je bent je bewust van het feit dat je moet creëren om je te onderscheiden.
Uiteindelijk bepaalt de mate waarin jij je bewust bent van jouw krachten en valkuilen als kenniswerker jouw potentie.
Opent dit je ogen? Zorg er dan voor je dat je gaat verdiepen in deze materie en het je eigen maakt.
Zodat je ook over 30 jaar nog uitermate relevant bent en kunt genieten van het moois wat het leven je brengt.
Ben jij al een kenniswerker 2.0?