Alles onthouden is het domste wat je kunt doen

Schiet jij ’s nachts meerdere keren wakker omdat je ergens nog een los eindje niet hebt opgelost? Lees dan snel hoe je dat oplost!

Deel deze tips met je collega's:

Schiet jij ’s nachts meerdere keren wakker omdat je ergens nog een los eindje niet hebt opgelost? Of zit jouw hoofd vol met nog uit te voeren taken die daar eigenlijk helemaal niet horen te zitten? Beide problemen hoor ik vaker en ontstaan doordat je probeert je taken te onthouden. In deze blog lees je waarom dat het domste is wat je kunt doen.

Het onthouden van taken is verleidelijk, want alles opschrijven voelt als extra werk. En daar zit je nu net niet op te wachten. Toch zul je moeten proberen deze gewoonte eigen te maken. Je hersenen hebben nu eenmaal een maximale capaciteit waardoor je beperkt wordt in je denken als je ze vol stopt met taken die je niet moet vergeten. Het opschrijven van je taken in een notitieblok is daarom een goed startpunt. Je verplaatst dan je taken van je korte termijn geheugen naar een extern geheugen. Zo maak je ruimte vrij om creatief te blijven denken.

Een notitieblok is een voorbeeld van een externe bron om taken in op te schrijven. Maak er een gewoonte van om dit dagelijks te doen en je hebt al snel meerdere pagina’s aan aantekeningen. Om te voorkomen dat je niet elke dag je complete notitieblok moet doorlezen is de volgende stap het registeren van al je taken op één en dezelfde plek. Ik gebruik hiervoor de tool Trello, waarbij ik dagelijks alle taken vanuit mijn notitieblok overneem. Zo zorg ik er voor dat ik alles overzichtelijk op één plek krijg. Vanuit hier is het mogelijk om taken te categoriseren en te voorzien van een juiste prioriteit.

Zodra je begint met al je taken op te schrijven en ze erna in één tool registreert krijg je een to-do systeem waar je op kunt vertrouwen. Door vervolgens vanuit dit systeem te werken, vergeet je niets en houdt je je hoofd leeg. Je hebt je hersencapaciteit niet nodig om dingen te onthouden, maar enkel om dingen te verzinnen. Zo heb je ook aan het einde van de dag nog voldoende capaciteit over om die ene moeilijke taak nog even af te maken. Alles onthouden is dus het domste wat je kunt doen!

Nog steeds nieuwsgierig?

overzicht rust en impact

Zo zet je een systeem neer waarmee je nooit meer onnodig druk bent

Nooit meer onnodig druk.

Haalbaar voor iedereen als je het mij vraagt.

Dus ook voor jou!

Zo aan het einde van het jaar heb ik al mijn kennis samengevoegd in één groot monsterartikel.

5 concrete, praktische stappen.

Met als uitkomst: 1 werkbaar systeem.

Het is een complete gids richting meer overzicht, rust én impact.

Zodat jij er komend jaar lekker mee aan de slag kunt.

En langzaam stappen kunt zetten richting een relaxtere werkweek.

Ik hoop dat je het leuk vind.

Lees snel verder »