Aandacht = Geld

Aandacht is geld
Sinds het internet is de toegang tot informatie onbeperkt. Wat je ook wil weten of leren. Alles is toegankelijk met een druk op de knop. Vaak nog gratis ook! Een enorme kans, als je weet hoe je er mee om moet gaan. In deze blog leg ik uit waarom aandacht het nieuwe geld is en geef ik je tips hoe je slim om gaat met de overvloed aan informatie.

Deel deze tips met je collega's:

Sinds de komst van het internet is de toegang tot informatie onbeperkt. Wat je ook maar wil weten, wat je ook maar wil leren. Alles is toegankelijk met een simpele druk op de knop. Vaak nog gratis ook. Een enorme kans, als je weet hoe je er mee om moet gaan. In deze blog beschrijf ik waarom aandacht het nieuwe geld is en geef ik je tips hoe je slim om gaat met de overvloed aan informatie.

Het volgende komt je vast herkenbaar voor. Van die dagen waarop je simpelweg geleefd wordt door de waan van de dag. Je mailbox zit vol, je krijgt wat vragen via de chat. Misschien heb je ook wat slechter geslapen waardoor je niet helemaal lekker op gang komt. Je ontwijkt verdieping en je bent continue op zoek naar het volgende kleine ding dat je even snel op kunt lossen.

Als dit soort dagen de uitzondering zijn is dat geen probleem. Voor sommigen is het echter de regel. En dan wordt het tijd om actie te ondernemen. Want op het moment dat iedereen toegang heeft tot dezelfde informatie, draait het er niet meer om hoe veel je weet. Het draait er zelfs niet meer om hoe snel je iets kan raadplegen. Het draait er om of je de informatie kan gebruiken om er een probleem mee op te lossen.

Want in het oplossen van complexe problemen zit waarde. Want hoe complexer het probleem is, hoe groter de kans dat anderen moeite hebben om het op te lossen. En dat wil niet altijd zeggen dat ze het niet zouden kunnen oplossen, ze hebben er misschien gewoon geen zin in. Of ze willen er niet hun kostbare tijd in investeren.

Ben jij dus in staat om hun complexe probleem voor ze op te lossen dan ben je geld waard.

Ben jij dus in staat om alle informatie die beschikbaar is om te zetten in concrete toepassing dan kun je een complex probleem oplossen.

En het in staat zijn om informatie op te nemen, verbanden te leggen en dit toe te passen kan alleen met voldoende aandacht.

Je kan een boek vol met waardevolle informatie namelijk wel gelezen hebben. Maar als je dat niet doet met je volledige aandacht dan weet je een uur later al niet meer wat er stond. Je leest dan wel de woorden, maar je neemt ze niet op.

Het geven van je volledige aandacht is daarom onmisbaar als het gaat om het opnemen van informatie en dit om zetten in concrete toepassing.

Hoe zorg je nu voor voldoende aandacht?

1. Zorg dat je alles opschrijft.

Op het moment dat je alles wil blijven onthouden loopt je geheugen snel vol. Je hersenen zijn continue bezig om wat je nog moest doen opnieuw naar boven te brengen. Net zo lang totdat je het gedaan hebt.

Ga daarom ook niet to-do’s onthouden of draai een vergadering meerdere malen in je hoofd af. Schrijf op. Maak aantekeningen, identificeer concrete acties en zet die weg op een plek waar je regelmatig kijkt zodat je ze tijdig kan oppakken.

2. Elimineer externe afleiding.

Geheugen leeg, laptop geopend en net lekker begonnen: Pling nieuwe e-mail! Je bent al afgeleid, dus het is verschrikkelijk moeilijk om niet even te kijken wat er in staat. Even snel en dan weer verder. Naast dat het tijd kost om ernaar te kijken kost het ook je ook minstens 10 minuten om weer op hetzelfde concentratieniveau te komen. Uitzetten dus die notificaties.

Elimineer elke vorm van externe afleiding voor volledige aandacht. Juist omdat dit zo moeilijk is, moet je ook beseffen dat werken in volledige aandacht niet altijd kan. Een 8-urige werkdag met alleen maar volledige aandacht is een illusie. Plan daarom gemiddeld 2 uur per dag in waarop je in volledige aandacht werkt. Dit zorgt ervoor dat je het goed kunt volhouden.

3. Zorg voor voldoende pauze

Ja open deur natuurlijk, maar o zo belangrijk. Je kunt alles opgeschreven hebben, helemaal alleen in een bos zitten met je laptop en dan nog niets gedaan krijgen. Als jij moe bent wil je lichaam gewoon rust.

Zorg daarom voor voldoende pauze gedurende de dag, maar ook gedurende de nacht. Wil je er morgen een productieve dag van maken? Dan moet je vandaag op tijd het bed in.

Blijf jij geleefd worden door de waan van de dag?

Of ga je zorgen voor meer aandacht?

Zodat je uiteindelijk meer geld kunt verdienen of minder kunt gaan werken.

Aan jou de keuze.

Download hier het canvas ‘5 principes om af te krijgen wat er écht toe doet’ waarmee je direct handvaten krijgt om tip 1 goed aan te pakken.

Zodat je je volledige aandacht kunt geven aan de zaken die er écht toe doen.

Nog steeds nieuwsgierig?

overzicht rust en impact

Zo zet je een systeem neer waarmee je nooit meer onnodig druk bent

Nooit meer onnodig druk.

Haalbaar voor iedereen als je het mij vraagt.

Dus ook voor jou!

Zo aan het einde van het jaar heb ik al mijn kennis samengevoegd in één groot monsterartikel.

5 concrete, praktische stappen.

Met als uitkomst: 1 werkbaar systeem.

Het is een complete gids richting meer overzicht, rust én impact.

Zodat jij er komend jaar lekker mee aan de slag kunt.

En langzaam stappen kunt zetten richting een relaxtere werkweek.

Ik hoop dat je het leuk vind.

Lees snel verder »

Tof! Ik spreek je snel.

Klik hieronder op de kalender om een geschikt tijdstip te kiezen.

A set of time slots for Kennismaking with Guus Heezen