Voorkom dat je aandacht wordt verkocht
Sociale media platformen (en ook nieuws platformen) hebben de psychologische kennis in huis om al jouw menselijke ‘tekortkomingen’ te gebruiken voor hun eigen gewin. Ze weten wat jij interessant vindt, waar jij op klikt en hoe ze jou steeds vaker en langer op hun platform krijgen.
Het verkopen van jouw aandacht is daarom een lucratief businessmodel. Miljarden gaan er al in om en dat is al jaren een stijgende lijn. De toekomst belooft dus nog niet veel beters.
Het is daarom tijd dat jij de regie terug gaat pakken. Dat je in gaat zien dat de ‘voordelen’ van het gebruik van deze platformen niet meer opwegen tegen de nadelen. Dat de connecties die je daar hebt, een stuk minder waard zijn dan echte menselijke verbinding. En bovenal; het is tijd dat je in gaat zien dat deze platformen jouw afleiden van wat er voor jou écht toe doet: jouw doelen, jouw toekomstperspectief en jouw kostbare tijd waarin je kunt creëren in plaats van consumeren.
Het begint met inzicht
Waarschijnlijk lees je dit nu met de gedachten dat het allemaal wel mee valt. Jij denkt dat je social media gebruik wel mee valt en dat je het allemaal onder controle hebt. Dat je zelf bepaalt wanneer je je telefoon er bij pakt en hoe lang je aan het scrollen bent.
Fout. Onbewust trap jij ook in de valkuilen en psychologische triggers die ze voor je neerzetten. Herken dit gedrag en je gaat inzien dat jouw telefoon over jou regeert in plaats van andersom.
Ik ga vandaag echter 1 ding niet doen: jou overtuigen. Dat ga je namelijk zelf doen. Door te meten hoeveel tijd je nu dagelijks en wekelijks kwijt ben aan deze apps. Op een iPhone zit dit standaard in het menu en heet het Schermtijd. Op een Android telefoon kun je daarvoor de Digitale Welzijn app van Google downloaden.
Ga een week je social media gebruik meten en trek vervolgens een conclusie. Valt het reuze mee? Prima, dan praten we nergens over.
Waarschijnlijk valt het echter behoorlijk tegen en ben je per dag een uur of zelfs meerdere uren bezig met deze apps. Wekelijks loopt dit dan al tegen een complete werkdag aan of zelfs richting de twee werkdagen. Een hele hoop tijd waarin je een hoop mooie dingen kan bereiken.
De urgentie is helder. Toch?
Ok de urgentie is hopelijk helder. De tijdverspilling is enorm en jij wil er aan iets aan gaan doen. Als je daarin nu van mening verschilt dan is de rest van de blog niet voor jou van toepassing. Daarin kom ik namelijk met oplossingen voor het tegengaan van die verspilling. Oplossingen die je enigszins moeite kosten en die je alleen maar gaat doen als je daadwerkelijk vindt dat je je tijd beter kan besteden.
Bovenstaande klinkt wat hard, dus ik zal het enigszins nuanceren: Het gaat er om dat je zelf bewust nadenkt over jouw tijdsindeling en de toegevoegde waarde. Als je er dus bewust voor kiest dat al die tijd die je in social media steekt voor jou iets toevoegt dan is dat prima.
Ik ben er echter voor de lezers die zoveel tijd wél een verspilling vinden en open staan voor oplossingen om die verspilling tegen te gaan.
De 3 opties
Ben je er nog? Mooi. Eigenlijk hebben we maar één echt werkende optie en dat is simpelweg de afleiding elimineren, verwijderen, weghalen. De platformen zijn namelijk zo gebouwd dat ze kostte wat het kost jouw aandacht blijven trekken. Simpelweg negeren, jezelf in de hand proberen te houden of maximale tijdsduur inplannen werkt dus niet. (Ik praat uit ervaring 😊)
Maar de manier waarop we de afleiding elimineren kan verschillen. Ik geef je daarom 3 opties op volgorde van het meeste impact tot het minste impact. Ik kan je echter wel verzekeren, elk van deze opties is al vele malen beter dan als je niets doet.
1. Leg je telefoon in een andere ruimte.
Dit geldt voor zowel de werksetting als in een privésfeer. Zorg ervoor dat je telefoon niet in de buurt is. Leg hem in een andere ruimte, leg hem uit het zicht. Het liefst met het geluid uit. Zo word je niet afgeleid door binnenkomende meldingen of trillingen en is ook de neiging om even tussendoor te kijken een stuk moeilijker. Je moet namelijk meer moeite doen om naar die andere ruimte of plek lopen waardoor je meer tijd hebt om jezelf in het moment ‘te vangen’.
Daarmee bedoel ik dat je door hebt dat je op zoekt bent naar je telefoon en je voordat je hem daadwerkelijk oppakt jezelf nog even de vraag kunt stellen of nu het beste moment is om te gaan kijken of dat je eerst nog andere dingen wil doen.
2. Gooi de aandacht trekkende apps van je telefoon
Alweer een stukje minder radicaal, maar nog steeds met veel impact. Gooi de apps die je het meeste tijd kosten van je telefoon. Je ontvangt geen meldingen meer én je gaat niet uit gewoonte een van die apps open klikken als je telefoon weer eens oppakt.
Het voordeel van deze optie is dat je nog wel gewoon bereikbaar bent per telefoon of sms/w-app, maar niet meer wordt afgeleid door de grootste verstoorders. Ook kun je nog steeds gebruik maken van deze platformen via je internetbrowser. Je hebt jezelf dus niet afgesloten van de sociale wereld, maar het wel een stuk moeilijker en minder leuk gemaakt.
Je zult zien dat de platformen je continue naar de app proberen te trekken omdat dat volgens hen beter werkt. Dat is ook daadwerkelijk zo, maar dat is wel bewust. Ze kunnen je namelijk in de app makkelijker tracken en met notificaties bestoken. Ga hier dus niet in mee en gebruik het ‘nadeel’ van mindere gebruiksvriendelijkheid om zo min mogelijk en minder lang rond te scrollen.
3. Zet al je notificaties uit.
De meest bekende en ook makkelijkste optie: zet alle notificaties uit. En dan met name de notificaties van de aandacht trekkende apps waaraan je niet te veel tijd wil verspillen. Zorg er hierbij wel voor dat je ook echt alles uit zet, dus niet alleen de melding of tril, maar ook dat de melding niet in je scherm komt én dat je ook geen rood getalletje met X aantal gemiste meldingen ziet.
Leuke anekdote over die rode melding: die is bewust rood omdat wij mensen op rood eerder triggeren gezien we in de OER-tijd een scherp oog hadden voor voedselrijk rood fruit. Zie daar de psychologische hacks 😉
Deze optie is de meest makkelijke en gaat al voor een stuk minder afleiding zorgen. Je zult echter zien dat je vanuit je innerlijke gewoonte nog steeds je telefoon oppakt en de apps opstart. Je gaat dus onbewust zelf kijken, in plaats van dat je getriggerd wordt.
Voor nu echter prima, begin klein en bouw het later eventueel uit.
KIES.
Het is dus tijd om te kiezen.
Is jouw tijd belangrijk genoeg om je niet te laten afleiden? Is jouw werk dermate belangrijk dat je daarmee wil slagen? Wil jij bezig zijn met wat er écht toe doet?
Wil jij iets bereiken in plaats van altijd bereikbaar zijn?
Dan zul je moeten stoppen met het verspillen van tijd.
Kies één van de opties en ga aan de slag. Of combineer ze door standaard voor optie 3 te kiezen en soms te experimenteren met 1 of 2.
Maak een afspraak met jezelf dat tijdverspilling verleden tijd is.
Zorg er vervolgens voor dat je deze afspraak met jezelf ook nakomt.