3 redenen waarom ik stop met social media

social media
Ik stop met social media. Niet in één keer, maar in kleine stappen. Heel langzaam stop ik steeds minder tijd in deze platformen om op een bepaald moment voorgoed afscheid te nemen. Ik ben namelijk van mening dat het ons meer schade toedoet dan dat het ons oplevert. Zonder ben ik waarschijnlijk beter af. Waarom? Dat leg ik uit in mijn nieuwste blog :)

Deel deze tips met je collega's:

In mijn zoektocht naar minder afleiding kom ik steeds vaker bij social media uit. Deze platformen blijken keer op keer de grootste bron van afleiding te zijn. We stoppen er uren per dag in, we vullen alle lege momentjes op met scrollen en kunnen haast geen dag meer zonder. Ik zie dit gedrag bij mezelf, maar ook bij anderen. Des te meer ik er op let, des te meer ik ervan overtuigd ben dat ik zonder beter af ben. In deze blog geef ik de 3 redenen waarom ik stop met social media.

1.      Korte termijn fijn leidt tot lange termijn pijn

Social media giganten zijn ontzettend bedreven in gedragsleer. Ze weten precies hoe ze ons kunnen stimuleren om meer tijd op hun platformen te spenderen, zodat zij zelf meer advertenties kunnen verkopen. Ze verkopen mijn kostbare aandacht en het is een miljarden business geworden.

De platformen spelen vooral in op ons aangeboren gedrag. Wij mensen zijn als sinds duizenden jaren continu op zoek naar nieuwe prikkels. We willen continu worden voorzien van nieuwe informatie. Het liefst direct. Zodra je telefoon dus eenmaal ringelt, trilt of oplicht moet jij direct weten wat er aan de hand is. Negeren kan je simpelweg niet, je bent te nieuwsgierig. We zijn als een pacman die hapt naar z’n voedsel.

Zodra je deze drang naar informatie voedt komt er een beetje dopamine vrij in de hersenen. Ons gelukshormoon. We zijn even ‘grote blij’. Helaas is deze dopamine shot maar van extreem korte duur. Maar je wil meer. Dus je scrollt door en door en door.

Door dit gedrag meerdere keren per dag te herhalen maken we onszelf afhankelijk van korte termijn voldoening. We raken gewend aan het feit dat je met één greep richting je broekzak wordt voorzien van een klein portie geluk. Het is een langzame sluipmoordenaar richting één steeds groter wordend probleem:

“We zijn ons geduld voor lange termijn voldoening compleet verloren”

Alles moet snel. Liever gisteren dan morgen. Zo willen we niet meer op zoek naar informatie. Zijn video’s van 5 minuten al te lang om te kijken en wordt een internetlink die niet klikbaar is nooit en te nimmer overgetypt. Ons geluk is te afhankelijk geworden van dit consumptie gedrag. Onze grenzen vervagen. Soms zo erg dat de momenten in gezelschap gebruikt worden om weer up-to-date te raken met onze Instagram feeds.

We hangen aan het social media infuus.

En daar pas ik voor. Ik wil niet afhankelijk zijn van mijn tijdlijn om mij gelukkig te voelen. Ik wil niet die continue drang voelen om te kijken of er iets nieuws online staat. Ik wil me bezig kunnen houden met de dingen die er voor mij toe doen.

2.      Social media houdt ons weg bij ons beste werk

Ik wilb ezig zijn met mijn beste werk. Dat zijn voor mij de taken waar ik de meeste voldoening uit haal. En dat betekent niet dat ik daar vooraf altijd zin in heb. Achteraf ben ik echter wel trots op het resultaat. Het schrijven van deze blogs is daar een mooi voorbeeld van. Ik kijk er een beetje tegenop, maar zodra ik eenmaal begin te schrijven zit ik er al gauw lekker in. Met als resultaat een nieuw stukje inspiratie voor wie deze wil en kan ontvangen.

De afhankelijkheid van korte termijn geluk-shots houdt ons weg bij ons beste werk. We stappen niet meer over die gedachten heen die ons zeggen dat we er geen zin in hebben. We gaan er in mee en gaan verder met consumeren.

Maar dat niet alleen. Want ik ga ervan uit dat jij net zoals ik in staat bent om je wél over die drempel heen te takelen. Dat je wel begint aan de taken die complex lijken, maar waarvan je wel vindt dat ze nu eenmaal af moeten. Super die instelling, alleen zul je nu in aanraking komen met de ‘trekkende’ kracht van social media: de continue stroom aan afleidende notificaties. Ze proberen je continue op de hoogte te brengen van wat er nieuw is.

“Als je de hele dag bereikbaar bent ga je niets bereiken”

De stroom aan afleiding zorgt ervoor dat je continue switcht tussen wat jij te doen hebt en wat social media bedrijven vinden dat je moet doen. Kost je enorm veel energie, maar vooral ook tijd. Het duurt een stuk langer om je werk af te krijgen en de kwaliteit is vaak een stuk minder. Je hersenen zijn namelijk niet gemaakt om continue te switchen.

Om je beste werk te kunnen leveren moet je vrij zijn van afleiding. Je moet je omgeving zo kunnen inrichten dat je met je volledige aandacht kunt werken aan één taak. Focus noem ik dat.

Social media houd je weg bij deze focus en trekt jouw aandacht hun kant op. Deze trekkende kracht elimineren is dus je enige oplossing om je beste werk te kunnen blijven leveren.

3.      We raken de verbinding kwijt

Deze laatste reden is misschien wel de belangrijkste. Want wat is een leven met 2000 facebookvrienden die je nooit ziet eigenlijk waard? Niets wat mij betreft. Het gaat in het leven niet om het aantal connecties of likes dat je hebt, maar het om het verzamelen van zo veel mogelijk mooie momenten.

Mooie momenten in gezelschap van de mensen die er voor jou toe doen. Momenten waarbij je in verbinding bent met anderen.

Zoals ik eerder al schreef raken we die verbinding echter steeds meer kwijt. We communiceren met elkaar via de telefoon waardoor we vergeten af te spreken. Of nog erger: we zijn bij elkaar, maar zijn bezig met onze telefoons in plaats van het hebben van een goed gesprek.

Maar je kunt het ook betrekken op de verbinding met jezelf. Want als jij alle momentjes van leegte opvult met scrollen zul je nooit eens de tijd nemen om echt goed na te denken.

Ik ben overtuigd dat mijn leven een stuk leuker is als ik in gezelschap met anderen ben. Denk maar eens na over wanneer je voor het laatst een schitterende dag had. Was dat toen je de hele dag hebt lopen scrollen op je telefoon? Vast niet. Het was een dag waarop je in gezelschap met anderen wat leuks hebt gedaan.

Stop daarom met scrollen en zoek elkaar op. Leg die telefoon weg als je in gezelschap bent. Geef het goede voorbeeld. Ikzelf zal dat doen door gewoon voor me uit te blijven kijken terwijl de ander bezig is met zijn of haar telefoon. Net zo lang tot diegene daar klaar mee is of dat het opvalt dat ik daar niet aan mee doe.

Voor mij een momentje van rust. Voor de ander een momentje van ongemak. En dat is hard nodig in deze tijd.

Wees geen pacman

Blijf niet happen naar die oneindige stroom aan prikkels die je alleen op de korte termijn wat opleveren. Ga aan de slag met je beste werk en blijf de verbinding opzoeken.

Concrete tips over het voorkomen van afleiding lees je hier:

–         Voorkom afleiding met deze 3 apps

–         Hoe je afleiding succesvol negeert

Ook spreek ik op dinsdag 2 november op de Nationale Conferentie Vitaliteit. In deze sessie neem ik je mee in mijn visie op een beter werkveld zonder afleiding. Een half uur vol humor, bijdehante wijsheid en concrete tips waarmee je jouw 1ste kleine stap zet richting méér energie en impact.

Als je voor 1 oktober je ticket bestelt krijg je 100,- korting. Zie ik je daar?

Nog steeds nieuwsgierig?

overzicht rust en impact

Zo zet je een systeem neer waarmee je nooit meer onnodig druk bent

Nooit meer onnodig druk.

Haalbaar voor iedereen als je het mij vraagt.

Dus ook voor jou!

Zo aan het einde van het jaar heb ik al mijn kennis samengevoegd in één groot monsterartikel.

5 concrete, praktische stappen.

Met als uitkomst: 1 werkbaar systeem.

Het is een complete gids richting meer overzicht, rust én impact.

Zodat jij er komend jaar lekker mee aan de slag kunt.

En langzaam stappen kunt zetten richting een relaxtere werkweek.

Ik hoop dat je het leuk vind.

Lees snel verder »

Tof! Ik spreek je snel.

Klik hieronder op de kalender om een geschikt tijdstip te kiezen.

A set of time slots for Kennismaking with Guus Heezen