1. Uitstelgedrag
Uitstelgedrag zorgt ervoor dat je niet begint aan hetgeen je graag af zou willen hebben. En dat heeft verschillende redenen. Zo ben je van nature lui en zijn je hersenen geprogrammeerd om energie te besparen. Moeilijke taken kosten nu eenmaal veel energie dus begin je er maar niet aan. Jammer, want vaak zorgen deze moeilijke taken voor de meeste resultaten.
Om uitstelgedrag op te lossen zul je jezelf in beweging moeten krijgen. Dit betekent dat je je bewust moet zijn van dit gedrag en er omheen moet gaan werken. In mijn blog “Zo verhelp je uitstelgedrag” leg ik je uit hoe je dit doet. Tevens ga ik hier dieper in de oorzaken van je uitstelgedrag zodat je ook snapt waarom ik de term ‘eromheen werken’ gebruik.
Uitstelgedrag oplossen? Maak jezelf bewust van dit gedrag en werk er omheen. In deze blog lees je precies hoe je dat doet.
2. Afleiding
Jezelf in beweging brengen kost veel energie. Dit is een simpele natuurkundige wet die geldt voor jou, maar ook voor het in beweging brengen van dingen. Zodra je dus eindelijk in beweging bent, moet je ervoor zorgen dat je in beweging blijft. Er ligt echter een vijand op de loer: afleiding.
Afleiding zorgt ervoor dat je wordt afgeremd zodra je in beweging bent. Je wil stoppen, iets anders doen, weg van hetgeen je aan het doen bent. Je kunt dus alleen maar in beweging blijven als je je niet laat afleiden.
Afleiding is ook wel te vergelijken met een stoplicht. Ga ik bijvoorbeeld met mijn auto rijden dan geef ik eerst gas om hem in beweging te brengen en blijf ik gas geven om hem in beweging te houden. Rijd ik op de snelweg dan kost mij dit relatief weinig brandstof in vergelijking met de afgelegde afstand. Ik hoef de auto namelijk eenmaal in beweging te brengen en daarna niet meer te stoppen.
Ga ik echter in een drukke stad rijden dan moet ik om de zoveel meter stoppen voor een rood stoplicht. Ik rem bij rood, sta stil, moet wachten en bij groen moet ik weer helemaal in beweging komen. Hoe meer van die stoplichten, hoe langer het duurt en hoe meer brandstof ik verbruik. In vergelijk kost mij dit veel meer brandstof en ook de afgelegde afstanden in verhouding tot de tijd is veel minder.
Helaas valt er aan stoplichten in een stad weinig te doen. Het aantal keren dat je wordt afgeleid heb je daarentegen wel in de hand. Je hebt deze in twee varianten: externe afleiding en interne afleiding.
Elimineer externe afleiders
Elimineer alle externe afleiders zoals social media, e-mail en andere tijdsverspillende platformen zodat je geen trigger voelt om te gaan kijken. Zet je notificaties uit en bepaal zelf wanneer je gaat kijken.
Maak je bewust van interne afleiders
Nu blijft interne afleiding over. Want ook al krijg je geen notificaties. Je hersenen hebben zelf een drang om wat energie kost alsnog te ontwijken. Ben je net lekker op weg, wil ineens je e-mail of social media checken. Want misschien staat er wel iets nieuws op! Jezelf bewust zijn van dit gedrag is key zodat je er ook niet voor valt.
Het gaat je niet lukken om deze interne afleiders te elimineren. Wel gaat het je lukken om ze te negeren. Dat is een kwestie van training. Komt de verleiding op, merk het op en probeer door te gaan met waar je mee bezig bent. Dit kost wat discipline, maar dat is altijd bij training. Des te vaker je dit doet, des te gemakkelijker en ‘gewoner’ het wordt.
3. Keihard werken zonder resultaat.
Ben je uitstelgedrag en afleiding de baas? Dan ben je ware al bijna een ware productiviteitsmachine. Toch? Nee, je bent een mens en geen machine. Ook al stel je niets uit en laat je je niet afleiden, je energielevel is beperkt. Je moet er daarom voor zorgen dat je jouw energie besteed aan de taken die er écht toe doen. Zodat je ook daadwerkelijk resultaat boekt. Want hoe zonde is het als jij super productief werkt aan de dingen die geen resultaten opleveren?
Om af te krijgen wat er écht toe doet, moet je weten wat er écht toe doet. Klinkt simpel, maar dat is het niet. Het is goed om hier zelf over na te denken, maar het is beter om dit aan een ander te vragen.
Ben je werknemer?
Vraag je leidinggevende, baas, directeur of manager welke doelstellingen voor hem / haar en de organisatie het belangrijkste zijn. Soms is dit hartstikke helder, soms ook helemaal niet. Zodra je dit echter helder hebt kun je een makkelijkere afweging maken van de taken die de meeste resultaten gaan opleveren.
Ben je ondernemer?
Vraag dan aan je klanten wat voor hen het meest belangrijkste is en waar jij dus het meeste waarde toevoegt. Mocht je dit een lastige stap vinden dan kun je natuurlijk ook altijd sparren met andere ondernemers of een business coach in de arm nemen. Zorg er in ieder geval voor dat je niet alleen denkt te weten wat belangrijk is, maar dat dit ook wordt bevestigd.
Krijg af wat er écht toe doet.
Het draait dus om afkrijgen wat er écht toe doet. Zonder dat je daarvoor privé moet inleveren en je je een slag in de rondte werkt. Want je kan best alles afkrijgen, maar verder geen sociaal leven meer hebben. Niet mijn cup of tea
Om af te krijgen wat er écht toe doet:
1. Voorkom én verhelp je uitstelgedrag
2. Elimineer je externe afleiding en deal je met interne afleiding.
3. Maak je helder wat er écht toe doet.
Ga aan de slag met de drie dooddoeners van je productiviteit en je gaat vanzelf resultaat zien.