3 apps die je moet hebben voor meer productiviteit

apps voor productiviteit
Veel apps zijn dooddoeners zijn voor je productiviteit. Gelukkig zijn er echter genoeg apps die wél bijdragen aan een productievere werkdag. In deze blog daarom 3 apps die je moet hebben voor meer productiviteit.

Deel deze tips met je collega's:

There’s an app for that’ was de slogan die Apple reeds 2009 inzette om het gebruik van de nieuwe App Store te promoten. Dit principe is echter uitgegroeid tot een softwaremarkt waarin er voor elk probleem een App te vinden is. Sommige apps (social media…) zijn dooddoeners zijn voor je productiviteit. Gelukkig zijn er echter genoeg apps die wél bijdragen aan een productievere werkdag. In deze blog daarom 3 apps die je moet hebben voor meer productiviteit.

1. Trello

Doel: één plek waarin ik een visueel totaal overzicht heb van alles wat mij te doen staat

Hij kon natuurlijk niet ontbreken. Mijn lievelingsapp. Er gaat geen werkdag voorbij waarop ik Trello niet gebruik. Het systeem wat ik in Trello heb ingericht bepaald namelijk mijn volledige werkdag en zorgt ervoor dat ik afkrijg wat er écht toe doet.

Omdat deze app voor mij zo belangrijk is heb ik er al losse blog over geschreven: Lees hier waarom Trello de beste app is om je werk te managen.

Toch nog even kort de grootste voordelen van Trello op een rijtje:

–         Er is een app voor je telefoon

–         Het is fantastisch visueel

–         Je kunt kleur aanbrengen in je to-do’s

–         Het is te koppelen met je e-mail

Uiteraard zijn er naast Trello ook tal van andere to-do apps. Die werken stuk voor stuk goed, zolang je maar een systeem hebt om mee te werken.

Bekijk snel de aparte blog over Trello of bekijk de App hier.

P.S. Trello is gratis voor eigen gebruik. Ze zullen echter altijd proberen om jouw een betaalde klant te maken. Kijk bij het aanmaken van een account dus goed waar je moet klikken om zonder betaling door te kunnen gaan 😉

2. FOCUS 10

Doel: het strikt timen van gefocuste tijdsblokken en bijbehorende pauzes

Deze app gebruik ik wanneer het écht menens is. Dat is wanneer ik echt het gevoel heb dat ik progressie moet boeken in bepaalde taken of projecten. De app werkt als een timer die je kunt instellen op blokken van 25-50 minuten met een pauze ertussen van 5-15 minuten. Dit principe heet ook wel de pomodoro techniek en is bedoeld om in extreme focusblokken aan je taken te werken.

Doordat je eigenlijk maar een vrije korte periode instelt, word je gedwongen om ook echt geconcentreerd te werken totdat de pauze zich weer aandoet. Ik zelf werk hierbij het liefst in 25 of 30 minuut blokken omdat ik daarin mijn concentratie goed vast kan houden. Vervolgens houd ik 5-10 minuten pauze en start ik weer het volgende werkblok. Het is hierbij wel heel belangrijk om in je pauze je hersenen de vrije loop te laten en niet gelijk te grijpen naar externe factoren om jezelf mee te vermaken. Je verliest dan namelijk denkruimte die je in je volgende werkblok nodig hebt.

Zodra je en blok of 3-4 doet merk je dat je progressie gaat boeken en je enorm productief bent. Het stimuleert enorm om per blok je progressie te zien en na een korte pauze weer door te stomen. Uiteraard zijn er naast Focus 10 heel veel andere apps (ook voor Mac) die hetzelfde kunnen. Ik heb deze echter gekozen omdat deze gratis is, gemakkelijk te downloaden was vanuit de App store én ik mijn telefoon niet wil gebruiken als timer. Dat laatste zorgde er namelijk voor dat ik direct afgeleid was als er een nieuw bericht op mijn lockscreen stond terwijl ik de timer moest instellen…

De App is ook goed te gebruiken als herinneringstimer wanneer je jezelf hebt voorgenomen om niet telkens te blijven zitten maar ook te gaan staan of lopen. Zo blijf je niet te lang op je stoel zitten.

Lijkt het je handig? Je download focus 10 hierrrrr. (Windows)

3. WeekCal

Doel: al mijn tijdsgebonden afspraken op één plek

Als het gaat om het plannen van afspraken dan is je agenda daarvoor de beste plek. Ik schrijf hier bewust ‘tijdsgebonden’ afspraken, omdat iets voor iemand anders doen ook een afspraak is, maar je daar vaak nog wel zelf kunt bepalen wanneer je dat ongeveer doet.

Vaak zie je dat de meeste mensen beschikken over meerdere agenda’s. Eentje voor werk, eentje privé, soms zelfs nog één gedeelde agenda met hun partner. Om goed te kunnen plannen is het daarom belangrijk alle agenda’s op één plek te hebben. Dit zorgt ervoor dat je niet voor verassingen komt te staan wanneer je werkafspraak op 1 uur rijden van huis is afgelopen en jij een half uur later bij de kapper moet zijn. En zo zijn er natuurlijk nog legio voorbeelden te noemen waarbij het handig is om goed overzicht te houden.

WeekCal is een iPhone app (helaas geen Android) waarmee je op één pagina de planning voor de gehele week ziet. En dat in mooie visuele blokken:

productiviteit app

En juist die visuele blokken is wat het zo krachtig maakt; je ziet heel snel of je drukke week tegemoet gaat of dat het allemaal wel meevalt. Ook zie je snel welke afspraken je wanneer hebt zodat je kunt inschatten of je die dag nog veel extra taken kunt plannen. De kleurtjes voor de verschillende agenda’s helpen je vervolgens het verschil te zien tussen werk, privé of gedeelde afspraken.

Uiteraard zijn er ook tal van andere agenda apps die hetzelfde doen. Let er daarbij dan op dat je goed visueel inzicht krijgt. Wij mensen kunnen daar simpelweg beter mee overweg dan met platte lijstjes.

Je download WeekCal in de Apple App store. Voor Android ben ik benieuwd welke apps hetzelfde doen. Mocht je er eentje weten gooi het dan even in de comments 🙂

Nog steeds nieuwsgierig?

overzicht rust en impact

Zo zet je een systeem neer waarmee je nooit meer onnodig druk bent

Nooit meer onnodig druk.

Haalbaar voor iedereen als je het mij vraagt.

Dus ook voor jou!

Zo aan het einde van het jaar heb ik al mijn kennis samengevoegd in één groot monsterartikel.

5 concrete, praktische stappen.

Met als uitkomst: 1 werkbaar systeem.

Het is een complete gids richting meer overzicht, rust én impact.

Zodat jij er komend jaar lekker mee aan de slag kunt.

En langzaam stappen kunt zetten richting een relaxtere werkweek.

Ik hoop dat je het leuk vind.

Lees snel verder »

Tof! Ik spreek je snel.

Klik hieronder op de kalender om een geschikt tijdstip te kiezen.

A set of time slots for Kennismaking with Guus Heezen